Найбільший український автозавод в серпні продовжує простоювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший український автозавод в серпні продовжує простоювати

Технології&Авто
1127
Виробництво на найбільшому українському Запорізькому автомобілебудівному заводі (ЗАЗ), що входить в корпорацію “УкрАВТО”, в серпні продовжить простоювати на тлі несприятливих факторів, а за відсутності вирішення військового конфлікту на сході України завод може повністю зупинитися у вересні, заявляють в автокорпорації.
Як повідомлялося, в липні ЗАЗ скоротив виробництво автотранспорту майже в 90 разів до червня поточного року, до 8 од., що фактично означає простій підприємства.
ЗАЗ скоротив обсяги виробництва з урахуванням несприятливих економічних і геополітичних факторів настільки, наскільки дозволяє стан ринку. Основні причини – девальвація національної валюти, нестабільна ситуація в Східних регіонах, скорочення автомобільного ринку в цілому і фактично зупинка експорту автомобілів вироблених на потужностях ЗАЗ в країни СНД”, – повідомили в прес-службі корпорації.
У той же час в корпорації не уточнюють ситуацію з зайнятістю працівників у час.
“Кількість персоналу заводу адаптовано до умов, в яких зараз працює виробництво”, – зазначили в прес-службі.
Разом з тим, загроза повної зупинки заводу зберігається і в зв’язку зі значними перебоями поставок комплектуючих, 30-40% яких надходило з Донецької та Луганської областей (загалом у ЗАЗу до 900 українських постачальників комплектуючих).
“Зараз величезні перебої. Коли ситуація стала більш-менш зрозумілою, ми підготувалися і створили певний запас комплектуючих, але він вже закінчується. Якщо нічого не зміниться найближчим часом у східних регіонах, виробництво може зупинитися у вересні”, – підкреслюють в пресс-службі корпорації.
В даний час з метою убезпечити виробництво від збоїв в майбутньому в разі продовження протистояння в східних регіонах, ЗАЗ приступив до пошуку альтернативних постачальників в Кореї, Китаї, країнах Європи, а також у Росії.
“Але це процес довгий, а головне, дуже витратний. Працівники ЗАЗ сподіваються, що конфлікт в східних областях України буде найближчим часом вирішено, і значних збоїв у роботі заводу не буде”, – зазначають в “УкрАВТО”.
Нагадаємо, виробництво автотранспортних засобів в Україні в липні 2014 р. скоротилося більш ніж у дев’ять разів у порівнянні з липнем минулого року і в 2,2 разу до червня поточного – до 555 од., при цьому випуск легкових авто обвалився в 13 разів, до 343 од.
На думку аналітиків, вже можна говорити про те, що сектор виробників легкових автомобілів фактично зупиняється. Сегмент вантажівок і автобусів поки тримається за рахунок армійських контрактів, але допомагає це далеко не всім підприємствам.
ПАТЗАЗ” в даний час випускає методом повномасштабного виробництва автомобілі під брендом ЗАЗ (Lanos, Sens, Lanos-фургон, Forzа, Vida) а також збирає CheryА13, KIA, вантажні ТАТА і виробляє автобуси на агрегатах ТАТА.
У 2013 році завод випустив 22,695 тис. автомобілів – на 47% менше, ніж роком раніше, при цьому поставки на експорт скоротилися в 3,6 рази, до 5,936 тис. од. У поточному році спочатку завод запланував збільшити випуск автомобілів вдвічі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас