МВФ не вимагає від України чогось надприродного - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не вимагає від України чогось надприродного - експерт

Кредит&Депозит
2730
Після прийняття рішення МВФ і надання другого траншу кредиту в економіці України почнуться позитивні зрушення. Про це під час прес-конференції на тему “На які поступки піде Україна для отримання другого траншу кредиту МВФ?” зазначив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За його словами, МВФ не вимагає від України чогось надприродного.
“Не вимагає чогось специфічного у порівнянні з тим, яким би був список вимог до будь-якої з країн, яка перебувала б у такій проблемній ситуації. По-перше, дефіцит держбюджету. 8,5% ВВП дефіциту державного бюджету – попередньо обговорений параметр з МВФ – це і так завищена оцінка”, – зазначив Устенко.
Він назвав переваги продовження програми з МВФ. За його словами, якщо 25 серпня МВФ ухвалить рішення про те, коли надати другий транш кредиту, то вже через тиждень після цього почнуться позитивні зміни в економіці України.
“Як тільки буде позитивний сигнал, пов’язаний зі співпрацею з МВФ, а в моєму розумінні, головний акціонер МВФ кілька разів вже висловлювався з приводу того, що це було б бажано, швидше за все рішення ради директорів буде прийнято позитивне, – то відбудеться деяке заспокоєння. Зокрема, буде заспокоєння на валютному ринку, тому що відбудеться приплив валюти в країну “, – прокоментував він.
Експерт також розповів про сьогоднішні фінансові потреби в Україні.
“В умовах військових дій на сході країни, необхідність піднімати нашу обороноздатність, потреба в створенні додаткового фонду, пов’язаного з тим, що тисячі інфраструктурних об’єктів зруйновані, сотні підприємств не працюють або частково зруйновані, тисячі людей залишилися без даху над головою. Очевидно, що треба збирати кошти на створення фонду відродження сходу країни “, – пояснив О.Устенко.
Він зазначив, що в тих умовах, в яких зараз перебуває Україна, треба звернути увагу на доходи або витрати з держбюджету.
“Йде стиснення економіки, обмежені параметри у зв’язку з тим, що співпрацювати з МВФ і не можеш піднятися до планки 8,5% (ВВП дефіциту державного бюджету – ред.), то, очевидно, треба щось робити з прибутковою або витратною частиною держбюджету”, – зазначив він.
Зокрема, за його словами, в нинішніх умовах доведеться урізати все, що відноситься до соціально незахищених статей бюджету.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас