В Білорусії чиновників позбавлятимуть пенсій за хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Білорусії чиновників позбавлятимуть пенсій за хабарі

Кримінал
498
Адміністрація президента Білорусії підготувала законопроект «Про боротьбу з корупцією», доповнений, зокрема, главою про декларацію майна чиновників і пропозицією позбавляти їх пенсії за хабарництво. Про старт громадського обговорення закону повідомляється на національному правовому порталі країни, а також в номері газети «Советская Белоруссия». Там же представлений текст оновленого закону.
Основним доповненням закону стала стаття про декларування доходів та майна відповідальних посадових осіб та їхніх найближчих родичів, у тому числі неповнолітніх дітей. Зокрема, якщо за результатами перевірки у чиновника знайдуть майно, вартість якого перевищує його офіційні доходи, його попросять дати письмові пояснення. У разі відмови йому буде запропоновано «добровільно передати в доход держави майно на суму, яка явно перевищує підтверджений дохід, або виплатити його вартість та суму інших витрат, які явно перевищують підтверджені доходи».
Крім того, документ містить положення про особливості призначення пенсій чиновникам, про додаткові підстави залучення керівників держорганів до відповідальності, а також про підстави для відмови при прийомі на керівні посади державної служби.
Відповідно до першого (стаття 24), викритих у корупції чиновників пропонують позбавити пенсії, друге (стаття 23) встановлює дисциплінарну відповідальність за хибні характеристики і рекомендації підлеглим, третє (стаття 22) пропонує не залучати до держслужби людей з судимостями (навіть погашеними), а також звільнених з держорганів «через обставини, що дискредитують».
В рамках громадського обговорення на правовому порталі користувачі вже запропонували доповнити законопроект такими заходами, як обов’язкова публікація фінансових документів усіх державних компаній, посилення покарання для тих, хто дає хабара, а також перенаправлення матеріалів справ корупційних злочинів в інші регіони країни, щоб уникнути тиску на слідство.
Закон «Про боротьбу з корупцією» був прийнятий в Білорусії в 2006 році. Окрема глава в ньому присвячена попередженню корупційних зловживань.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас