У Росії рецесія - уникнути її вона не змогла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії рецесія - уникнути її вона не змогла

Світ
5503
За попередньою оцінкою Росстату, зростання ВВП в II кварталі склало 0,8% у порівнянні до того ж періоду 2013 р. після зростання на 0,9% в I кварталі. Це швидше за все означає, що уникнути технічної рецесії (спаду ВВП з виключенням сезонного фактора два квартали поспіль) у першому півріччі Росії не вдалося.
Мінекономрозвитку оцінювало, що зростання економіки в II кварталі, навпаки, прискорилося до 1,1% в річному порівнянні, а зі знятою сезонністю склало 0,1% – після спаду на 0,5% у січні-березні. Ці дані означали, що технічної рецесії Росія уникнула.
Оцінка Росстату з великою ймовірністю означає рецесію, але дані попередні і можуть бути уточнені, каже чиновник фінансово-економічного блоку. Зростання на 0,8% означає спад в II кварталі з урахуванням сезонного фактора, тобто технічну рецесію, сказав заступник голови ЗЕБа, колишній замміністра економрозвитку Андрій Клепач, який першим визнав попередню рецесію в кінці 2008 р (цитата по «Інтерфаксу»). Потрібно ще розібратися, за рахунок чого у Росстату і міністерства така різниця в оцінках, додав він.
Індекс PMI банку HSBC фіксував спад ділової активності в промисловості в I і II кварталах, що узгоджується з технічною рецесією, відзначає Олександр Морозов з HSBC.
За розрахунками Миколи Кондрашова з Центру розвитку ВШЕ і Володимира Количева з “ВТБ капіталу”, рецесії не було: з сезонним очищенням економіка за квітень-червень додала 0,2-0,4% після спаду на 0,3% у січні-березні. «Але це не міняє картину», – каже Количев: рости економіці ні з чого.
Підтримку в II кварталі могли надати чистий експорт (зростання поставок газу в Європу і скорочення імпорту через торгові обмеження), а також зростання промислових запасів (виробництво зростало швидше, ніж попит). Всі ці чинники тимчасові, зауважує Количев: «Швидше за все у другому півріччі рецесія буде і технічною, і в річному порівнянні».
Такий же прогноз у Морозова: «Про що можна говорити впевнено – в III і IV кварталах річна динаміка ВВП буде погіршуватися з імовірністю виходу на від’ємне значення в IV кварталі». Річні темпи в третьому і особливо в IV кварталі можуть піти в мінус, згоден Кондрашов.
Таку впевненість прогнозам дають дані за минулий рік: після їх переоцінки Росстатом виявилося, що в першому півріччі 2013 р. економіка сповільнювалася, а в другому – прискорювалась, тобто якщо низька база досі допомагала ВВП рости, то в другому півріччі її вплив буде зворотним.
За розрахунками Кондрашова, якщо динаміка випуску залишиться на рівні II кварталу, то за друге півріччя спад складе 0,2-0,4% до того ж періоду 2013 р. після зростання на 0,8% у першому півріччі, а за підсумками року економіка виросте на 0,2-0,4%.
Консенсус-прогноз Bloomberg (37 банків і компаній) передбачає зростання економіки за підсумками 2014 на 0,5%, такий поки і офіційний прогноз Мінекономрозвитку. Однак наприкінці липня – початку серпня на тлі посилення геополітичного конфлікту аналітики стали міняти прогнози, пророкуючи Росії рецесію за підсумками року. Спад ВВП в 2014 р від 0,1 до 0,7% прогнозують Barclays, BNP Paribas, UniCredit, Credit Suisse, ING, Danske Bank, Raiffeisen.
Чи була технічна рецесія в першому півріччі, великого значення не має, важливіше – куди економіка рухається, говорить Дмитро Польовий із ING: «А рухається – в ​​бік подальшого погіршення». Відповідь на питання про ймовірність рецесії за підсумками року зводиться за великим рахунком до того, наскільки довго чистий експорт зможе утримувати ВВП від спаду, сказав він: внутрішній попит майже не зростає. Була надія, що в другому півріччі економіка почне відновлюватися – спаде невизначеність, нормалізуються інвестиції, – але, схоже, надії не виправдалися, додає Количев. Невизначеність тільки посилилася – як зовнішня, так і внутрішня – у зв’язку із зміною податкової політики, мораторієм на пенсійні накопичення, оголошенням відповідних санкцій.
Зростання на 0,8% в II кварталі – досить непоганий результат для тієї ситуації, в якій опинилася економіка, зауважує Наталія Орлова з Альфа-банку. Розмірковування про наявність або відсутність технічної рецесії непринципові, згодна вона: «Принципове питання – може економіка вийти в плюс за підсумками року чи ні». На думку Орлової – може: за бюджетної та монетарної підтримки очікувати колапсу дуже складно, зовнішнє середовище – відновлення світової економіки і високі ціни на нафту – також мінімізує ризики спаду ВВП, каже Орлова. «Навіть за технічної рецесії економіка за підсумками року все одно втримається вище нуля», – вважає вона, прогнозуючи зростання на 1%. Але важлива не сама цифра, а знак, уточнює Орлова: «Прогноз не змінюю, поки немає впевненості, що ВВП виявиться в мінусі. Так, ростемо на рівні статистичної похибки, але все-таки це не спад».
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас