Наполовину повні: газу в сховищах недостатньо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наполовину повні: газу в сховищах недостатньо

Енергетика
691
До 10 серпня в українські газові сховища закачано 15,065 млрд куб. м газу. Саме такі дані відображено на сайті «Газова інфраструктура Європи» – єдиного інформаційного майданчика всіх гравців європейського газового ринку. Оперативні цифри ПАТ «Укртрансгаз» на 11 серпня трохи вищі – 15,128 млрд куб. м, що у відсотковому співвідношенні, за їхніми ж розрахунками, становить 48,9% заповнення сховищ. Річ у тім, що ПАТ, як і раніше, продовжує враховувати у своїх розрахунках Глібівське газосховище, розташоване на півострові Крим. Його потужність – близько 900 млн куб. м. Але ось уже півроку із Криму немає жодних даних. Не враховуючи його, наповненість материкових сховищ України перевищує 50%.
Захисники інвестицій
Закачування газу до сховищ відбувається завдяки власному видобуванню, а також реверсу з Європи. За даними оперативного моніторингу операторів ГТС Угорщини та Польщі – FGSZ Ltd і Gaz-System S.A., протягом перших дев’яти днів серпня імпорт із боку цих країн становив 37,247 млн куб. м (4,139 млн куб. м/добу) і 34,877 млн куб. м (3,875 млн куб. м/добу) відповідно.
Після того, як 16 червня «Газпром» припинив постачання газу в Україну, в НАК «Нафтогаз України» розраховували на допомогу приватних газовидобувників у наповненні сховищ. Ще наприкінці червня уряд звернувся до них із пропозицією: із другого півріччя 50% усього видобутого ними газу направляти у сховища, а використовувати ці обсяги вже після 1 січня 2015 року. Проте це питання досі залишається неврегульованим. Більше того, прохання викликало неоднозначну реакцію з боку приватних інвесторів. Вони угледіли в ініціативі Кабміну початок «війни з інвестором».
«В Україні є 10–12 приватних видобувачів, які за останні три роки зробили значні інвестиції й досягли значно більшого результату, ніж державні «Укргазвидобування» і «Укрнафта». Ці приватні західні компанії приносять в Україну інвестиції, нові технології, і, зупиняючи їх, забираючи в них газ, ми відкидаємо країну в її розвитку на десять років назад», – озвучив свій невтішний прогноз Роберт Бенш, керівний директор компанії Pelicourt. Він також заявив, що такими діями Україна дає посил світові: мовляв, «коли у країни є проблеми, вона націоналізуватиме приватні активи».
Ціна питання – 750 млн куб. м газу. Середньорічний видобуток газу приватними підприємствами в Україні становить близько 3 млрд кубів на рік. За півроку цей показник сягне 1,5 млрд куб. м, а 50% – 750 млн куб. м відповідно. Саме на стільки розраховував НАК «Нафтогаз України». Та приватні компанії впевнені, що цей обсяг нічим не допоможе Україні.
Вони також підкреслюють, що працюють виключно з промисловими підприємствами, а пропозиція НАКу поставить під удар цю співпрацю, як і роботу самих видобувних компаній. Адже, по суті, у сховищах доведеться «законсервувати» частину оборотного капіталу. При цьому всі рентні платежі й податки в момент видобування буде вже сплачено.
«Це стратегічне питання для України – видобуток газу. Його катастрофічно не вистачає. Ми це розуміємо, і ми досить патріотично ставимося до цієї пропозиції. Але чи буде це допомога державі, коли в нас заберуть наш продукт, ми заплатимо за це всі податки і не зможемо далі інвестувати в розвідування? Ми зупинимо ту діяльність, яку почали. Постане питання щодо робочих місць», – каже Зіновій Козицький, голова Наглядової ради бурильної компанії «Горизонт».
Голос волаючого
У середині липня голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв спілкувався із представниками приватного газовидобування. На зустрічі з ними він особисто озвучив пропозицію про закачування 50% видобутку газу в ПСГ до січня. Жодних ультиматумів чи тиску на інвесторів не було. Кожен сам мав зробити свій вибір.
У «Нафтогазі» Forbes повідомили, що за підсумками зустрічі представники компаній вирішили взяти паузу для вироблення спільної позиції і, можливо, зустрічних пропозицій. Протягом трьох тижнів жодних пропозицій від приватних видобувних компаній не надійшло. Наступну зустріч керівництва НАК із представниками приватних видобувачів заплановано на другу половину серпня.
Своє прохання закачувати «приватний» газ у сховища керівництво НАКу пояснює тим, що у важкій ситуації розумно використовувати всі наявні можливості. Сенс пропозиції полягає в тому, щоб приватні видобувні компанії почали відбирати газ після 1 січня 2015 року, коли настає пік споживання.
У ситуації, яка склалася, 750 млн кубів – це значні обсяги для балансування потреби в газі. Особливо в осінньо-зимовий період він здатний підтримати хороший тиск у невеликих сховищах у центральній та східній Україні. До того ж це фактично піврічний обсяг закупівель газу на польському напрямку.
Проте приватні газовидобувники в основу наповнення українських сховищ ставлять саме реверсні поставки. Сьогодні в нашої країни є можливість закачувати газ із трьох країн: Польщі – близько 4 млн куб. м на добу, Угорщини – 15 млн куб. м і Словаччини – двома трубами потужністю 20 млн куб. м і 27 млн ​​куб. м. Але словацький напрямок усе ще перебуває у стадії підготовки. До того ж газові трейдери вважають, що НАК «Нафтогаз України» монополізував право реверсу й не надто прагне підпускати туди приватні компанії.
«Хочу зауважити, що ми ще у квітні зверталися в НАК «Нафтогаз України» із пропозицією здійснювати поставки газу з Угорщини, – розповідає Марія Яковлєва, представник газового трейдера «Укрнафтогазенерго». – Ми казали, що можемо прокачувати достатньо великі обсяги газу, і пропонували цілеспрямовано закачувати їх у сховища. Тому що сьогодні ринку не потрібно стільки газу, споживання скорочується. На жаль, «Нафтогаз» нашу ініціативу не підтримав».
Морозні перспективи
Чому таку ініціативу не підтримали, в НАКу не пояснили, але сказали, що наразі розглядають усі можливості для закупівлі газу в Європі та його закачування в українські ПСГ. «Нафтогаз» використовує кожну пропозицію, яка стосується продажу газу за прийнятною ціною. А 4 серпня ПАТ «Укртрансгаз» повідомило, що готове приймати й обробляти звернення суб’єктів господарювання – резидентів України, які мають намір постачати природний газ споживачам України газотранспортною системою Угорщини 2014 року. Вільні потужності за цим напрямком становлять 10 млн куб. м газу на добу. Польський напрямок завантажено на 100%.
Але чи зможуть сьогодні трейдери знайти вільні обсяги газу в Угорщині, невідомо. У липні цей напрямок було завантажено на 19%, а в серпні завантаження збільшилося до 30%. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан пояснив, що Угорщина скоротила прокачування в Україну, тому що сама закачувала газ у свої сховища. Але якось не дуже вдало: за даними єдиного порталу «Газова інфраструктура Європи», станом на 10 серпня угорські сховища заповнені лише на 48,5%.
Сьогодні в «Нафтогазу України» одне головне завдання – за нестачі російського газу забезпечити тепло в будинках громадян цієї зими. Для виконання цієї мети залучають усі ресурси, зокрема транзитні потужності. У вересні має запрацювати словацький коридор «Вояни – Ужгород». Вільні потужності щодо нього становлять 27 млн ​​куб. м на добу. І НАК продовжує збирати заявки на реверс.
Якщо всі реверсні коридори працюватимуть на повну силу, то до 1 листопада Україна зможе забезпечити у сховищах близько 18 млрд кубометрів газу. І опалювальний сезон вдасться пройти без форс-мажорів. Утім, уже сьогодні «Нафтогаз України» недвозначно дав зрозуміти, що Європі потрібно бути готовою до можливих перебоїв. Про це свідчить публічна пропозиція європейським компаніям переукладати контракти із «Газпромом» і переходити на закупівлі газу на східному кордоні України та Росії.
І це пов’язано не так із можливими українськими санкціями та загрозою заборонити транзит російського газу територією України, як із тим, що у сховищах може не вистачити енергоресурсу, щоб підтримувати надійність транзиту палива в Європу, якщо настануть аномальні зимові холоди.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас