Друзі на мільярд: як Росія купує лояльність союзників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друзі на мільярд: як Росія купує лояльність союзників

Світ
3618
В понеділок було узгоджено план інтеграції Киргизії в Митний союз. Росії він обійдеться на першому етапі в $ 500 млн. Москві не уперше купувати прихильність друзів – Білорусія в цьому році домовилася не платити в російську скарбницю $ 2 млрд за договором про розподіл нафтових мит, а Вірменія отримала $ 150 млн на проект автодорожнього коридору «Північ-Південь».
Киргизія розраховує до кінця року приєднатися до Митного союзу і Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) Росії, Білорусії і Казахстану. Учора президенти Росії і Киргизії Володимир Путін і Алмазбек Атамбаєв обговорювали «дорожню карту» приєднання. Як повідомив після зустрічі глава російського МЗС Сергій Лавров, внесок Росії в економіку Киргизії для гармонізації з економікою Митного союзу складе близько $ 500 млн.
У травні Росія і Киргизія в Астані підписали угоду про розвиток співпраці, вона передбачала створення киргизько-російського фонду розвитку з капіталом у розмірі $ 1 млрд. $ 500 млн – це участь Росії в цьому проекті, розповіла РБК людина, знайома з суттю домовленостей, ці кошти підуть на участь в спільних проектах.
За словами чиновника, ця сума неостаточна. У травні міністр економіки Киргизії Темір Сарієв говорив, що Росія погодилася виділити $ 200 млн для заходів дорожньої карти з приєднання Киргизії до Митного Союзу. Через фінансові інструменти ЄврАзЕС в Киргизії будуть профінансовані поставки продовольства на $ 20 млн і проект реконструкції ділянки дороги Бішкек-Ош на $ 60 млн.
Дружба з Бішкеком вже обійшлася Росії в крупну суму. У 2009 році Росія виділила Киргизії кредит для будівництва Камбаратинської ГЕС-1 потужністю 1,6-1,9 МВт на $ 1,7 млрд. Тоді ж Киргизія отримала держкредит на $300 млн і безвідплатний грант на $ 150 млн. Новий уряд країни, який прийшов до влади в 2010 році, звинуватив колишній режим в нецільовому використанні кредиту. А вже восени 2012 року було прийнято рішення про списання частини держборгу Киргизії.
«Економіка Киргизії в глибокій кризі. Найближчим часом чекати економічної користі для інших країн-учасниць від її вступу до Митного союзу не доводиться, користь швидше геополітична – чим більше угруповання, тим більша у нього вага. Так як режими там часто міняються, надовго загадувати нічого не можна, але поточний режим буде цілком лояльним до Росії», – вважає професор Вищої школи економки Олексій Портанський.
Останнім часом російський уряд неохоче користується прямим міждержавним кредитуванням для підтримки інтеграційних процесів на пострадянському просторі. Для цих цілей використовуються механізми Антикризового фонду ЄврАзЕС (АКФ), де Росія є найбільшим акціонером (її початковий внесок склав $ 7,5 млрд при загальному обсязі фонду в $ 8,5 млрд), і кредити російських банків.
Такою фінансовою підтримкою скористалася Білорусія після кризи 2011 року. За угодою з ЄврАзЕС з 2011 року Білорусь повинна була отримати $ 3 млрд до 2013 року. В грудні 2013 року було відкладено на півроку розгляд питання про виділення Білорусії шостого траншу кредиту, але в червні цього року банк ВТБ повідомив про укладення кредитного договору про надання республіці кредиту на $ 2 млрд.
Перший кредит АКФ на суму $ 70 млн було надано Таджикистану в 2010 році. У липні цього року АКФ погодилася кредитувати Вірменію для фінансування проекту «Будівництво автодорожнього коридору «Північ-Південь» на $ 150 млн. Киргизія також зверталася за допомогою АКФ – в розмірі $ 400 млн, але в березні 2014 р. відкликала свою заявку.
У Москви є й інші канали підтримки дружніх економік. Відповідно до бюджетним проектуванням, російський бюджет недоотримає 55,5 млрд рублів в 2015 році і 57 і 58,3 млрд в 2016 і 2017 роках відповідно разом із зміною розподілу вивізних митних зборів на нафтопродукти між Росією і Білорусією. За угодою від 2010 р. республіка перераховувала Росії весь обсяг мит при їх експорті за межі Митного союзу (близько $ 6 млрд), на переговорах про створення Євразійського союзу Мінськ наполягав на скасуванні цих перерахувань. У підсумку прийшли до варіанту з частковим перерахуванням мит.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас