В Росії не буде голоду, але ціни зростуть - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії не буде голоду, але ціни зростуть - економіст

Світ
2306
Після введення ембарго на європейську продукцію Росія змушена буде шукати ці товари на інших ринках. До того ж ціни на них підвищаться.
Про це сказав економіст Олександр Жолудь.
“Якщо ми дивимося на товари, які вживаються широким спектром населення, наприклад на молоко і молочні продукти, то тут Росія спробує переорієнтуватися на інші ринки. Але через те, що інші ринки не мають такої потужності, то повністю переорієнтуватися з ринку української молочної продукції на, наприклад, білоруський чи казахський – не вдасться. Бо миттєво не з’являться ні корови, ні молоко. Навіть, якщо ринок повністю закритий. Відповідно ціни на такі продукти харчування в Росії дещо зростуть”, – пояснив експерт.
На думку Жолудя, по деяких продуктах Росія не зможе задовольнити потреби власних споживачів. Йдеться, зокрема про ті овочі і фрукти, які не вирощуються на території Росії. Експерт також наголосив, що ембарго на європейські продукти не призведе до голоду в Росії.
“Ніяких штучних голодоморів країни Заходу в Росії не влаштовують. Росія може себе забезпечити певним набором товарів, аби вижити. Але є питання в тому, що якийсь асортимент товарів, відносно звичні ціни постраждають від ембарго. Через те, що асортимент буде менший, ціни на обмежені товари — зростуть”, – зазначив він.
Економіст сумнівається в тому, що рішення російського керівництва щодо заборони товарів з ЄС викличе соціальну напругу:
“Соціальне невдоволення, яке вимірюється роками, буде, але миттєво – ні. Сьогодні у росіян дуже багато патріотичного угару. Мовляв, ми можемо без цього прожити: навіщо нам 20 сортів чогось чи французькі вина”.
Нагадаємо, що Росія запровадила ембарго на цілу низку категорій продовольства з ЄС, США, Австралії, Канади і Норвегії. Йдеться про повну заборону на поставки яловичини, свинини, плодоовочевої продукції, м’яса птиці, риби, сирів, молока і молочних продуктів. Заборона діятиме протягом року. Мова йде про ембарго на імпорт цілих категорій продукції з тих країн, які ввели економічні санкції щодо російських організацій і громадян.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас