Сербія почала розслідування продажу компанії NIS російській Газпромнафті - за 400 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія почала розслідування продажу компанії NIS російській Газпромнафті - за 400 млн євро

Енергетика
645
Сербія почала розслідування продажу Naftna Industrija Srbija AD (NIS) Газпромнафти в 2009 році.
 
Міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович заявив, що “формується спеціальна слідча група для вивчення всіх фактів і обставин, пов’язаних з приватизацією NIS”.
 
Сербія уклала угоду про продаж свого єдиного нафтопереробного підприємства за 400 млн євро на тлі газової суперечки між Росією і Україною наприкінці 2008 року.
 
Газпром нафта володіє 56,15% акцій NIS, однієї з найбільших вертикально-інтегрованих енергетичних компаній Південно-Східної Європи. 29,88% акцій NIS знаходиться у власності республіки Сербія.
 
NIS належить НПЗ в Сербії з двома виробничими майданчиками – в містах Панчево і Нові Сад сукупною потужністю 7 млн ​​тонн нафти на рік, а також цех з виробництва автогазу в Елеміру. Газпром нафта інвестувала 500 млн євро в модернізацію NIS за останні три роки.
 
Купівля NIS дозволила ВАТ Газпром також контролювати 51% у місцевій газовій компанії South Stream Serbia AG, відповідальної за будівництво газопроводу Південний потік на ділянці, що пролягає через Сербію. До кінця поточного року в Сербії буде побудовано 30 км газопроводу Південний потік.
 
Газпром реалізує проект будівництва Південного потоку, трубопровід якого простягнеться через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи для диверсифікації поставок блакитного палива до Європи і зниження залежності від країн-транзитерів. Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією підписані міжурядові угоди.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас