Курсу гривні пообіцяли зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курсу гривні пообіцяли зростання

Валюта
6357
Інтервенції Нацбанку на підтримку гривні, здійснені на минулому тижні у вівторок і п’ятницю, поки не змогли розгорнути ринок: торги на міжбанку в понеділок відкрилися черговим зниженням вартості національної валюти.
Котирування на початку дня складали 12,60-12,90 грн/$1 порівняно з 12,55-12,70 грн/$1 на закриття в п’ятницю. До закриття торгів цінові рівні досягли максимуму 12,92/13,20.
При цьому експерти в один голос стверджують, що для подальшого зростання гривні немає причин. “Ситуація з платіжним балансом набагато краща, ніж рік тому. Цьому сприяють відсутність платежів за газ, проте навіть якби вони були, то такого дефіциту, як торік, все одно не було б”, – стверджує економіст CASE Ukraine Володимир Дубровський. На думку експерта, у разі завершення конфлікту на Донбасі курс може зміцнитися до 10-11 грн/$.
Зростання курсу долара в останні тижні економісти пов’язують саме з політичною невизначеністю. Гривня почала падати після відмови парламенту проголосувати за секвестр бюджету і загрози відставки прем’єр-міністра України, проте навіть після позитивного рішення щодо держбюджету ринок не відреагував посиленням нацвалюти. “У фінансистів немає впевненості, що парламент не стане зривати домовленості з МВФ”, – вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Крім того, за словами глави правління ПУМБу Сергія Черненка, серпень завжди був більш пасивний з точки зору валютних продажів через традиційне зниження ділової активності. “Зараз на це ще наклалася загальна економічна ситуація, пов’язана з підприємствами на сході, які були досить великим постачальником і продавцем доларів. Все це призвело до напруження на ринку. Однак фундаментально порівняно з минулим місяцем нічого не змінилося”, – запевняє банкір.
Міжбанківський ринок серйозно звузився, і будь-яка зміна попиту може розгойдати курс. Так, якщо в серпні 2013-го середньоденні обсяги на міжбанку були понад 1 млрд грн, то зараз ця цифра в 3 рази менша – обсяги торгів на ринку – близько позначки в 300 млн грн.
На такому ринку будь-який великий гравець, чи то російський бізнес, чи банки з російським капіталом, можуть легко “упустити” гривню. Однак, на думку банкірів, такий сценарій поки малоймовірний. Банкіри ще пам’ятають, як минуле керівництво НБУ відсторонювало від міжбанку за будь-яку велику угоду вище ринку. Зараз, під загрозою навіть більш серйозних санкцій, такі ризики на себе російський капітал брати не буде. Тому звинувачення в навмисному розгойдуванні курсу поки не обґрунтовані, вважають економісти.
“Сьогоднішня ситуація – це легкий виток паніки і невизначеності, які виникли серед населення”, – каже Сергій Черненко. Саме готівковий попит населення призводить до активізації банків на валютному ринку. Нерозуміння, чим закінчиться війна з Росією, а також відпускний викуп валюти з ринку призвели до зростання попиту на останню.
Водночас експерти запевняють, що НБУ контролює ситуацію. Нацбанк встановив чіткі рамки, вихід за які приведе до інтервенцій. Перші два виходи Центробанку на валютний ринок поки не призвели до зниження курсу долара, однак темп падіння гривні сповільнився. “Я вважаю, що сьогодні ми ще спостерігаємо за інерцією на міжбанку, і найближчим часом гривня може почати зміцнюватись”, – пояснює Олександр Жолудь.
“У нас навіть є потенціал для ревальвації. Інтервенції НБУ повинні зіграти стабілізуючу роль. Тому я вважаю, що середньорічний курс 12-12,2 грн/$ – дуже реалістичний”, – резюмує Сергій Черненко.
Михайло Василенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас