Російські банки почали піднімати ставки по іпотеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки почали піднімати ставки по іпотеці

Кредит&Депозит
965
У першому півріччі 2014 року середня по Росії ставка по іпотеці трохи знизилася, але тепер російські банки починають підвищувати ставки, і до осені це може стати тенденцією, попередив глава Міністерства будівництва та ЖКГ Михайло Мень.
«Великі банки поки ситуацію тримають, але деякі невеликі банки починають коригувати у бік збільшення, і ось така стурбованість є. Поки ми цього, за даними статистики, не бачимо, але просимо вашого доручення разом з Центробанком попрацювати над цим, щоб до осені ми не отримали несподіванок», – звернувся Мень до глави уряду РФ Дмитра Медведєва.
Прем’єр-міністр визнав, що в нинішній ситуації «несподіванки можливі різні», і пообіцяв, що дасть доручення проконтролювати ситуацію.
Втім, за словами головного економіста БКС Володимира Тихомирова, уряд не може змусити банки брати на себе додаткові ризики, надаючи кредити за заниженими ставками, бо це може призвести до їх розорення.
«Рішення банків залежатимуть від двох умов – загальної макроекономічної ситуації та дій ЦБ. Фондування банків цього року вже помітно подорожчало, ключова ставка піднімалася кілька разів. Єдине, що може зробити уряд – це вживати заходів щодо стабілізації економіки та зниження інфляції, але поки його дії, в тому числі і введення продуктових санкцій, скоріше вказують на можливість протилежного сценарію», – зазначив Тихомиров.
Він пояснив, що банки ще не відреагували на останнє підвищення ключової ставки ЦБ, вважаючи своїм головним завданням утримання надійних позичальників.
«Підвищення вартості кредитування може таких клієнтів штовхнути в бік конкурентів з більш низькими ставками. Але якщо інфляція буде рости, банки, розуміючи, що це призведе до подальшого подорожчання фондування, можуть підняти ставки, – зазначив Тихомиров.
З початку липня 2014 року ставки по іпотечних кредитах на 0,5-1 процентного пункту підняв Сбербанк Росії. Мінімальна вартість кредитів на придбання готового житла з 1 липня становить (за стандартними програмами) 11% річних, кредитів на купівлю житла, що будується – 12,5% річних, кредитів на будівництво житлового будинку – 13,5%.
Банк ВТБ24 підвищив ставки по іпотеці на 0,4 п.п. ще в березні 2014 року, відразу після підвищення ключової ставки ЦБ. Також в березні на 1 п.п. підняв ставки Газпромбанк. Приватні банки піднімали ставки пізніше – «Дельтакредит» і ЮніКредит Банк зробили це в травні.
«Підвищення Банком Росії ключової ставки до 7,5% в березні і квітня 2014 року призвело до підвищення вартості фондування для основних ринкових учасників. Деякий час великі банки утримували ставки на досягнутих рівнях в надії на швидку нормалізацію ситуацію на фінансових ринках, однак це не могло тривати довго», – говорить керівник аналітичного центру АІЖК Михайло Гольдберг.
За його словами, корекція ставок, що починається на ринку, призведе до сповільнення темпів зростання видачі іпотеки, але з урахуванням періоду, необхідного на підбір нерухомості та оформлення кредиту, ефект від підвищення ставок почне проявлятися в статистиці Банку Росії восени.
Банк Москви в кінці липня 2014 року оголосив про зниження ставок по іпотечних кредитах в середньому на 0,5 п.п. Про зниження ставок по іпотеці оголошували і деякі регіональні банки, зокрема ростовський «Центр-інвест». Деякі банки оголосили про проведення літніх акцій, в рамках яких іпотечні кредити (при дотриманні певних умов) видаються за зниженими ставками.
За даними Мінбуду, за січень-травень 2014 р. росіяни взяли понад 367 тис. іпотечних кредитів на загальну суму 627,3 млрд руб. За словами Меня, це майже на 40% більше, ніж за той же період 2013 року.
Глава Мінбуду зазначив, що розвиток іпотеки допомагають збільшувати обсяги житлового будівництва, і за січень-червень 2014 р. було побудовано 29,5 млн кв. м житла – це на 30% перевищує показники аналогічного періоду минулого року.
«Звісно, перше півріччя не завжди є показником на сто відсотків, тому що багато житла вводиться в листопаді-грудні, але тренд відчувається позитивний, і будівельники заявляють про впевненість у подальшому позитивному русі в цій частині», – зазначив Мень.
За даними ЦБ, обсяг рублевих іпотечних кредитів, наданих російськими банками, в 2013 році, зріс на 32,9%, за підсумками перших п’яти місяців цього року він збільшився на 12,6%. Деякі експерти такі темпи росту вважають занадто швидкими.
«Зараз надувається іпотечна бульбашка. ЦБ, напевно, розуміє, що якщо макроекономічна ситуація погіршиться, то вартість нерухомості знизиться. Відповідно, іпотечні портфелі можуть перетворитися з низькоризикованого активу на високоризикований. Минула криза в США почалася з того, що обвалилися іпотечні компанії, у них виникли великі неплатежі», – вважає голова ради директорів колекторського агентства «Секвоя Кредит Консолідейшн» Олена Докучаєва.
Євген Калюков, Сірануш Шароян
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас