Неочікуваний поворот: в опалювальний сезон Україна качатиме газ з окупованого Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неочікуваний поворот: в опалювальний сезон Україна качатиме газ з окупованого Криму

Енергетика
8019
Анексований Росією Крим постачатиме газ для сусіднього з ним Генічеського району Херсонщини в опалювальний сезон 2014-2015 років. Про це заявив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко.
“Непросте питання, пов’язане з опаленням Генічеського району. Міністр палива та енергетики Юрій Продан провів нараду за участю ОДА, і ми отримали чіткі заяви про те, що газом Генічеський район буде забезпечений, що і в нинішній тупиковій ситуації є певні угоди, які свідчать, що газ надходитиме. Міністр заявив наступне: газ буде поставлятися (на Херсонщину) через газові мережі, в тому числі, з території Кримського півострова”, – повідомив Одарченко.
За його словами, Крим і Херсонщина дуже сильно пов’язані в питанні енергопостачання. “Вони (мешканці Криму) отримують сьогодні електроенергію з Херсонщини, і в разі неподання газу – ми можемо діяти відповідним чином. Наприклад, зменшувати подачу електроенергії. Я думаю, тут можна пов’язати питання розрахунків за електроенергію і питання розрахунків за газ”, – підкреслив Одарченко.
Нагадаємо, на Арабатській Стрілці Генічеського району Херсонщини близько села Стрілково видобувають природний газ. Цей газ по одній гілці поставляється безпосередньо в саме Стрілково. А інша гілка йде до Криму, і вже звідти газ подається в місто Генічеськ.
15 березня 2014 р. близько Стрілкового з військових вертольотів висадився озброєний російський десант, який захопив і продовжує утримувати розташовану біля села газорозподільну станцію “Чорноморнафтогазу”, створивши там блокпост. Зараз газ у Стрілковому добувають і перекачують росіяни. У червні-липні вони зміцнили свій блокпост в районі газорозподільної станції важкою технікою – танками, бронетранспортерами, бойовими машинами піхоти і гарматами.
“Чорноморнафтогаз” є основним виробником природного газу в Криму. Компанія експлуатує родовища вуглеводнів на шельфі Чорного і в акваторії Азовського морів, а також на сухопутній частині Кримського півострова. Підприємство забезпечує транспортування природного газу по системі магістральних газопроводів, а також його зберігання в кримському Глібівському підземному сховищі газу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас