Восени влада Росії втратить контроль за інфляцією через санкції - російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени влада Росії втратить контроль за інфляцією через санкції - російські ЗМІ

Світ
2668
Заборона на імпорт м’яса, молока, риби та інших продуктів харчування з країн, які ввели санкції проти Росії, вдарить як по Росії, так і по країнах, які будуть змушені припинити поставки, вважають аналітики Fitch Ratings.
Найбільший збиток “антисанкції” завдадуть саме російському внутрішньому ринку. Вони не приведуть до дефіциту, відзначає Fitch, продовольче ембарго призведе до зростання цін на продукти харчування, які вже переглядаються після девальвації рубля в першому півріччі, пише РБК daily.
Потенційний вклад ембарго на ці продукти в російську інфляцію аналітики оцінюють приблизно в 2,9-3 п.п. прискорення інфляції, чистий ефект виявиться менше – від 1 до 1,5%. В “Ренесанс Капіталі”, наприклад, виходять з того, що структура попиту буде мінятися в міру підвищення цін, а заборонений імпорт буде замінений як вітчизняною продукцією, так і імпортною – з інших країн.
Ціни на різні категорії заборонених продуктів зростатимуть неоднорідно, вважають експерти “Райффайзена”. Хоча частка імпорту в споживанні м’яса не така велика, як в споживанні фруктів (26% проти 80%), зазначають вони, найбільш сильні ризики для інфляції представляє саме це обмеження.
Із заборонених імпортних продуктів м’ясо та м’ясна продукція займають найбільшу частку в споживанні росіян (близько 9%, а, наприклад, фрукти – 2%), звідси і більш сильний ефект на інфляцію.
На другому місці за швидкістю подорожчання – фрукти. Перехід на альтернативних постачальників швидко не відбудеться, тому яблука та інші фрукти можуть помітно зрости в ціні.
Значний внесок в інфляцію може внести подорожчання молочної продукції: частка її імпорту в споживанні становить близько 24%, під заборону потрапляє від 35 до 50% імпорту.
Вегетаріанцям заощадити теж не вдасться: овочі замикають ланцюжок, але їх подорожчання все одно буде відчутним, попереджають аналітики.
“Ренесанс” зберігає свій прогноз щодо зростання цін в 2015 році на рівні 5,2%, Goldman Sachs підвищив свій прогноз зростання цін до 8%, в “Ренесансі” очікують інфляцію в 7,5%. Експерти “Райффайзена” пророкують зростання цін від 7 до 7,5%.
Відповідні санкції, які Росія оголосила Заходу, можуть підштовхнути інфляцію всередині країни, заявила раніше офіційний представник Держдепартаменту США Марі Харф.
“Ми вивчаємо дане рішення і той вплив, який воно може зробити на американський бізнес. Але поза всяких сумнівів, ці заходи серйозно торкнуться російської економіки”, – впевнена вона. На її переконання, “вони підштовхнуть і без того високу інфляцію і послаблять купівельну спроможність росіян”.
“Таким чином, якщо ці кроки націлені на те, щоб заподіяти шкоду нам, то, на мій погляд, досить очевидно, що вони завдадуть шкоди росіянам”, – цитує Харф ИТАР-ТАСС.
Нагадаємо, ще навесні Російська академія народного господарства та держслужби опублікувала доповідь щодо продовольчої безпеки Росії. У ній констатувалося, що найбідніші 30% росіян значно недоїдають. Для них ситуація значно погіршиться через введення ембарго.
По-перше, продовольство в цілому подорожчає через зниження конкуренції виробників. По-друге, з російських магазинів зникнуть окремі дешеві товари, якими харчувалися в основному незаможні: курячі “ніжки Буша” з США, український сир, українська яловичина, попередив Центр агропродовольчої політики “РАНХиГС”.
Зникнуть дешеві український сир (його частка в імпорті понад 11%) і охолоджена яловичина (13% у відповідному сегменті), у якої ціна нижча, ніж у інших постачальників. Заміна дешевих “ніжок Буша” (частка в імпорті курятини близько 50%) курми з Бразилії призведе до необхідності збільшення витрат майже в два рази.
Закриття ринку завжди призводить до зростання цін, нагадують експерти, для бідного населення багато продуктів просто зникнуть.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас