Росіяни не вірять, що доведеться платити екс-акціонерам ЮКОСа - соціологи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни не вірять, що доведеться платити екс-акціонерам ЮКОСа - соціологи

Світ
1666
Більше половини росіян вважають необов’язковим виконання рішення Гаазького третейського суду та Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що зобов’язало Росію виплатити компенсацію двом групам екс-акціонерів ЮКОСа. Більшість опитаних вважає прийняті рішення політично мотивованими і сумнівається, що судові вимоги будуть виконані, повідомляє “Інтерфакс” з посиланням на дані соціологів.
Так, згідно з результатами опитування, проведеного “Левада-Центром”, тільки 3% вважають, що Росія виплатить 50 млрд доларів за рішенням третейського суду в Гаазі в повному обсязі. 11% вважають, що вдасться домовитися з екс-акціонерами ЮКОСа про виплату меншої суми. Решта думають, що влада відмовиться від виплати компенсацій. 18% передбачають, що це приведе до арешту за кордоном майна РФ або компаній, що отримали вигоду від банкрутства ЮКОСа. 23% упевнені, що Росія відмовиться від виплати компенсацій і “питання затихне саме собою”.
55% респондентів заявили, що рішення ЄСПЛ було прийнято під тиском західних країн і його виконувати не слід, а погодилися з рішенням міжнародного суду лише 12% респондентів.
На тлі протистояння з Заходом “значна більшість” визнала, “що Гаазький суд Росії не указ”, відзначає газета “Комерсант”. Така точка зору рівномірно розподілена по різним соціальним верствам. Виняток становлять тільки дві групи: жителі Москви (серед них 26% за виконання рішення міжнародного суду; 57% проти, 17% не можуть відповісти) і громадяни з “високим споживчим статусом” (30% за виплату компенсацій Росією; 50,5% проти; 19,5% не змогли відповісти).
Питання про судовий припис поставило у глухий кут значну частину росіян. Більше третини (34%) опитаних не змогли висловити свою позицію щодо рішення Гаазького суду. Відповідаючи на прохання соціологів поділитися припущеннями про подальші події навколо справи ЮКОСа, 45% респондентів не змогли зробити прогноз щодо реакції Росії на рішення ЄСПЛ.
Нагадаємо, 31 липня ЄСПЛ повідомив, що Росія повинна виплатити колишнім акціонерам ЮКОСа компенсацію в 1,86 мільярда євро на відшкодування судових витрат за позовом, поданим в квітні 2004 року. Декількома днями раніше Гаазький третейський арбітраж задовольнив скаргу екс-акціонерів ЮКОСа до Росії, зобов’язавши російську владу виплатити понад 50 млрд доларів у вигляді компенсації і ще 65,6 млн доларів судових витрат.
Гаага розглядає спори з конкретного випадку, рішення цього суду не матимуть жодних наслідків для правової системи Росії, а ось вердикт ЄСПЛ Росія зобов’язана враховувати в судово-правовій системі. Відмова від виплат, присуджених ЄСПЛ, буде прямим порушенням міжнародних зобов’язань держави, пояснив російському Forbes професор МДІМВ, фахівець з міжнародного інвестиційного права Дмитро Лабін.
Правда, способу примусу до виконання рішення ЄСПЛ не існує, як в принципі не існує юридичного механізму примусу суверенної держави до вчинення будь-якої дії, проте до цих пір “не було випадків, щоб Росія не виконала рішення Європейського суду з прав людини”, нагадав експерт.
Після винесеного в Гаазі вердикту по ЮКОСу в Москві, цілком можливо, вирішать відмовитися від деяких міжнародних договорів. Така заява була зроблена представником Ради Федерації після того, як Росію зобов’язали виплатити екс-акціонерам ЮКОСа 50 млрд доларів. У верхній палаті парламенту знаходять абсурдним рішення суду обгрунтувати свій вердикт порушенням статті Енергетичної хартії ЄС, яка була підписана Росією, але так і не була ратифікована.
Міністр юстиції РФ Олександр Коновалов повідомив минулого тижня, що російська сторона прийме рішення про можливе оскарження рішення третейського суду в Гаазі у справі ЮКОСа протягом декількох тижнів, після додаткового вивчення.
Відповідаючи на питання про те, чи планує Росія виконувати рішення суду, Коновалов сказав, що це питання лежить не тільки в компетенції Мін’юсту.
Мін’юст прокоментував і рішення ЄСПЛ, зазначивши, що “не розглядає даний судовий акт як приклад справедливого і неупередженого підходу до оцінки юридичних та фактичних обставин справи”. Представники Мін’юсту також вказали на невідоме раніше в судовій практиці введення в справу на стадії винесення рішення нових учасників процесу, на користь яких пропонується здійснити виплати присуджуваних грошових сум.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас