Банкіри просять НБУ своєчасно та в повному обсязі оприлюднювати макроекономічні дані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри просять НБУ своєчасно та в повному обсязі оприлюднювати макроекономічні дані

Казна та Політика
1953
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) просить Національний банк України (НБУ) своєчасно та в повному обсязі оприлюднювати макроекономічні дані.
«На сьогодні характеристикою публікації макроекономічних даних та даних про використання інструментів грошово-кредитної політики є недостатня прозорість, неповнота та запізнення у публікації. Неповнота опублікованої інформації призводить до помилкової або некоректної їх інтерпретації, а недостатня прозорість та запізнення у публікації – до відсутності інтересу банків до опублікованих даних та ефекту, який вони могли створити для виконання завдань із підтримки фінансової стабільності банківської системи України», – говориться у листі НАБУ на адресу Нацбанку.
В НАБУ переконані, що своєчасна та в повному обсязі публікація даних дозволить банкам краще розуміти стан економіки країни та враховувати це у своїй коротко- та довгостроковій стратегіях при визначенні вартості ресурсів на кредитних та депозитних ринках. Проведення економічно зваженої стратегії зі сторони банків в умовах мінливих бізнес-циклів призведе до більшої стабільності банківської системи та економіки України.
Банкіри просять забезпечити частішу публікацію статистичних даних, а також зменшити термін її оприлюднення після закінчення звітного періоду. Крім того, доцільним було б впровадження двоетапного оприлюднення даних про макроекономічні показники та монетарні агрегати: в першу чергу, з мінімальним запізненням, надаються самі дані, а пізніше – коментарі до них Національного банку України чи Міністерства Фінансів.
У НАБУ вважають необхідним проводити зустрічі з представниками комерційних банків щодо роз’яснення офіційної позиції відносно опублікованих даних, а також оновити методологію по статистичним даним, що публікуються.
У першу чергу банківський сектор цікавлять зміни таких даних:
- більш детальна розбивка статей платіжного балансу;
- публікація залишків на єдиному казначейському рахунку щоденно протягом першої години робочого дня;
- публікація залишків на кореспондентських рахунках банків в НБУ щоденно протягом першої години робочого дня;
- щомісячні компоненти базової інфляції;
- прогнозована зміна міжнародних валютних резервів та збільшення періодичності публікації даних з міжнародних резервів НБУ;
- повний розріз операцій в рамках інструментів грошово-кредитного ринку зі строками, на які вони проводяться;
- розрахунок Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) від Національного банку України з мінімальною затримкою після закінчення звітного періоду;
- щомісячні консистентні дані з об’єму сформованих банками обов’язкових резервів та об’єму коштів на окремому рахунку;
- щоквартальні дані про рейтинги банків за обсягами купівлі-продажу валюти на МВРУ, із зазначенням самих обсягів, зокрема, клієнтські операції, міжбанківські, валютні свопи;
- включення операцій НБУ з Урядом у щомісячну статистику інтервенцій на валютному ринку України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас