Західні банки посилили вимоги до російських клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні банки посилили вимоги до російських клієнтів

Нерухомість
1173
Західні банки істотно посилили вимоги до російських клієнтів при відкритті їм рахунків та видачі іпотечних кредитів. Через це кількість угод з купівлі нерухомості на найпопулярнішому напрямку – європейському – скорочується в кілька разів, кажуть ріелтори.
Звідки гроші?
Опитані РБК російські та зарубіжні ріелтори помітили скорочення числа угод з купівлі росіянами нерухомості за кордоном. «Починаючи з травня попит на закордонну нерухомість знизився. Крім сезонного фактора в цьому році зіграв роль і політичний. Дуже багато іноземних банків посилили вимоги до російських клієнтів, стали вкрай неохоче відкривати їм рахунки, а тим більше видавати іпотечні кредити – кредитування звелося до поодиноких випадків», – розповідає керуючий партнер інвестиційної групи Sesegar Ірина Жарова-Райт, додаючи, що обсяг угод у цьому році в її компанії знизився в два рази в порівнянні з минулим роком.
Компанія IntermarkSavills (продає елітну нерухомість за кордоном) відзначає, що число запитів на покупку нерухомості зараз відповідає рівню минулих років у літній період, а от кількість реально укладених угод знизилася. Пояснення таке ж – зміна кредитної політики західних банків щодо російських громадян. «Деякі британські банки практично повністю перестали працювати з клієнтами з Росії, інші вважають за краще працювати з тими, у кого доходи надходять з-за кордону, а не з Росії», – говорить директор з закордонної нерухомості IntermarkSavills Юлія Овчинникова. За її словами, банки побоюються, що клієнти не зможуть перевести гроші з Росії або що кошти можуть бути заморожені на довгий час у зв’язку з перевіркою їх легальності або у зв’язку з перевіркою клієнтів і на їх «причетність» до компаній, що потрапили в санкційні списки.
Керуючий директор London Relocation Consultancy Ltd. Оксана Салфалі (консультант з купівлі нерухомості у Великобританії) розповідає, що якщо раніше відкриття рахунку займало три дні, а отримання відповіді банку на заявку про надання іпотечного кредиту – від двох до шести тижнів, то зараз розгляд деяких кейсів розтягується на півроку. За її словами, кількість виданих росіянам іпотечних кредитів знизилося приблизно на 20-30% з початку року, а англійські брокери навіть стали відмовлятися від роботи з російськими клієнтами. «Мова в першу чергу йде про найбільші банки – HSBC, Barclays і т.д., які при відкритті рахунку просять клієнтів надавати під управління не менше £3 млн. Росіяни, природно, не хочуть залишати такі гроші на рахунках під 0,5% річних», – додає вона.
Відкриття рахунку в банку в багатьох західних країнах необхідно при купівлі нерухомості нерезидентами. Західні банки і раніше ретельно перевіряли джерело походження коштів при відкритті рахунку. Але зараз обсяг запитуваних документів став більшим, а вивчення клієнта з Росії – більш глибоким і досконалим. Жарова-Райт розповідає, як для одного клієнта, який хотів отримати кредит в західному банку, її компанія готувала історію походження його коштів та коштів сім’ї з часів кооперативу, який йому належав ще наприкінці 1980-х. «Не всі клієнти хочуть доводити свою платоспроможність, тому часто відмовляються від покупки житла», – каже вона.
Якщо раніше західні банки брали майно в Росії як допзабезпечення при видачі кредиту, то тепер це не працює. Західним банкам цікаво тільки те, що знаходиться на території їхніх країн: нехай це буде невеликий дохід від здачі магазина в оренду або невеликий прибуток, але обов’язково за місцем знаходження нерухомості. «Якщо покупець показує, що кошти на покупку нерухомості у нього з’явилися після продажу раніше наявного житла на території Росії, то до нього питань значно менше, ніж якби він показав гроші, отримані за якусь послугу з Кайманових островів, – банк може не прийняти ці гроші, попросити довідку про сплату податків за кожен період», – пояснює Жарова-Райт.
HSBC, UniCredit Group, Intesa Sanpaolo, Banca Popolare, Societe Generale, Deutsche Bank не відповіли на питання РБК про те, чи змінили вони вимоги до російських клієнтів. Іспанський Santander відмовився коментувати це питання.
Тетяна Альошкіна, Сірануш Шароян
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас