Суд заарештував активи Новинського на 4,5 мільярда гривень - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заарештував активи Новинського на 4,5 мільярда гривень - ЗМІ

Кримінал
2652
У справі про ліквідацію банку “Форум” з’явилося нове судове рішення. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який намагається стягнути зі структур Вадима Новинського компенсацію претензій вкладників фінустанови, домігся арешту активів бізнесмена на суму 4,5 мільярда гривень.
Відповідне рішення прийняв 23 липня Печерський районний суд Києва.
Як вмирав “Форум”
Банк “Форум” був заснований у 1994 році українським бізнесменом Леонідом Юрушевим.
У 2008 році, коли фінустанова стала однією з найкращих в Україні, Юрушев продав її контрольний пакет німецькому Commerzbank за $600 мільйонів. Пізніше німці наростили свою частку до 86%.
Економічна криза не дозволила їм відбити свої вкладення, тому почався активний пошук покупця. Восени 2012-го акції німців викупив “Смарт-холдинг” Вадима Новинського. За неофіційними даними, їхня вартість становила $50 мільйонів.
Пізніше з’ясувалося, що купівля виявилася не зовсім вдалою: представники Commerzbank приховали від покупця “діру” в 2,5 мільярда гривень.
Новинський довгий час намагався поліпшити фінансовий стан “Форуму” за рахунок своїх коштів, але після початку Майдану ситуація знову пішла на спад.
Наприкінці лютого поточного року головою НБУ був призначений колишній комендант Майдану Степан Кубів. Через два тижні він визнав “Форум” неплатоспроможним і прийняв постанову про його ліквідацію.
Після цього була спроба знайти інвесторів і реанімувати банк. Вкласти гроші зголосився власник “Смарт-холдингу”. Але з обіцяних 1,1 млрд грн, він зміг внести лише половину – $50 мільйонів, тому ліквідація продовжилася.
Війна з ліквідатором
Після того, як Новинський не зміг внести частину грошей, Фонд гарантування вкладів розпочав активну стадію ліквідації. Бізнесмен оскаржив це рішення в суді, після чого отримав удар у відповідь.
Активів “Форуму” не вистачало для того, щоб покрити всі претензії вкладників, тому фонд вирішив через суд стягнути їх з кіпрської Yernamio Consulting LTD, через яку “Смарт-холдинг” володів банком. Остаточне рішення у цій справі поки не прийнято, але перші результати вже є.
27 червня Госпсуд Києва заарештував $50 мільйонів, які були внесені кіпрським офшором як інвестиції для відновлення роботи банку.
Yernamio Consulting намагалася оскаржити це рішення, але програла справу. На цьому Фонд гарантування вкладів не зупинився. Слідом за своєю компанією відповідачем у справі став і сам Новинський.
23 липня Печерський районний суд міста Києва, своїм рішенням (є в розпорядженні INSIDER), заарештував майно (активи) бізнесмена на 4,46 мільярда гривень.
У документі ім’я відповідача зашифровано (ОСОБА_1), але той факт, що ним дійсно є власник “Смарт-Холдингу” INSIDER підтвердив учасник ініціативної групи вкладників “Форуму”.
“Засідання було відкрите, і наш представник був присутній на ньому. Суд дійсно заарештував активи Новинського на 4,5 мільярда гривень”, – повідомив співрозмовник.
Крім того, позов був поданий на власників великої частки участі банку, а такими є лише Новинський і його компанія. До того ж, дата видачі паспорта відповідача, яка залишилася не зашифрованою, – грудень 2012 року. Незадовго до цього екс-президент Віктор Янукович підписав указ про присвоєння Новинському українського громадянства.
Вкладники банку сумніваються, що у фонду гарантування вкладів справді вийде стягнути ці кошти з бізнесмена, але раді, що у справі йде хоч якесь просування.
В “Смарт-Холдингу” коментувати судове рішення відмовилися.
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас