Україна вже не споживає російський газ з червня - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вже не споживає російський газ з червня - експерт

Енергетика
1243
Україна зобов’язана ввести жорсткі санкції проти Росії. Це в межах її політичної волі. Головне, щоб жодна українська гривня не йшла на продовження агресії Росії проти України. Про це сказав експерт Богдан Соколовський.
“Сьогодні Україна оголосить про введення економічних санкцій проти Росії. Серед рішень повинна бути і енергетична сфера. Україна вже не споживає російський газ з червня. Але допоки триває анексія Криму, це питання буде залишатися актуальним”, – сказав Б.Соколовський.
Він зазначив, що найскладніше буде першої зими. “Уже серпень, а питання реверсу провисає. Потрібно було зайнятися узгодженням реверсу одразу з моменту анексії Криму. Тепер же можна сподіватися до кінця року на обсяг від 5 до 9 млрд кубів газу. Цього не достатньо. У наступні роки можна вийти на 15-16 млрд кубів реверсу, чого буде достатньо”, – роз’яснив експерт.
Б.Соколовський нагадав, що Україна споживає близько 50 млрд кубів газу, в той час як сусідня Польща, схожа за розмірами і населенням, нехай і дещо менша, споживає лише 14-16 млрд кубів. “Відчуваєте різницю в споживанні України та Польщі? Саме тут приховані резерви. Нам необхідно дуже раціонально використовувати газ, задіяти всі можливі альтернативні технології. Із тих 50 млрд кубів на економіку припадає 23-24 млрд. Там потрібно шукати можливості для економії”, – додав він.
“Промисловість СРСР була розрахована на потреби всього Союзу і військові апетити Кремля. Тепер ці промислові гіганти прибрали до своїх рук олігархи. Українська економіка була з перекосами, така і залишилася. Ось де основна проблема. Потрібно перепрофілювання економіки”, – зазначив експерт.
Б.Соколовський зазначив, що вина покладається в тому числі на українську владу, яка понад 20 років не займалася структурними змінами. “Чому бояться жителі сходу України, що разом з інтеграцією з ЄС стане погано? Вони стурбовані, що заводи місцевих олігархів виявляться неконкурентоспроможні і викинуть людей на вулицю. Залишається визнати, що Україна не займалася сходом, туди досі не прийшли нові виробництва в області IT-технологій, будівництва доріг і т.д.”, – констатував він.
“Підтримую відмову від споживання російського газу. Допоки триває війна, допоки триває анексія Криму це виглядало б логічно. Як платити величезні гроші агресору, який використовує їх же проти нас? Будуть озброюватися окупаційні війська в Криму й бойовики на Донбасі. Так, російський газ найближчий, найбільш зручний для України. Однак, повернення до співпраці можливо тільки після припинення анексії і провокування війни на сході України”, – резюмував Б.Соколовський.
Як відомо, сьогодні, 8 серпня, уряд України оголосив пакет власних санкцій проти Росії. Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що ці санкції мають на меті стримати сусідню державу від продовження військової агресії на Донбасі.
Нагадаємо, як стверджують українські експерти в енергетичній сфері, раніше, купуючи близько 30 мільярдів кубометрів російського газу на рік, Україна щороку фінансувала сусідню державу на суму 12 мільярдів доларів, і зараз цей фінансовий потік припинився.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас