Війна і гроші: що втрачають Донецька та Луганська області? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна і гроші: що втрачають Донецька та Луганська області?

Казна та Політика
3714
Недобір доходів до бюджету за підсумками семи місяців склав 16 млрд грн. Із них в травні недобір у Донецькій і Луганській областях склав трохи більше 400 млн, а у червні і липні – трохи більше 1 млрд грн., повідомляє Державна казначейська служба. При чому, якщо раніше гроші не перераховувались у одному напрямку – із областей до бюджету, то тепер їх рух припинився і у зворотньому.
Казна припинила перераховувати гроші на Луганщину
Державна казначейська служба втратила можливість з понеділка проводити розрахунки в Луганській області. А з минулого четверга зв’язок із луганськими підрозділами взагалі було втрачено, розповіла голова Державної казначейської служби Тетяна Слюз.
“Всього на території Донецької та Луганської областей у нас 74 територіальних підрозділи. З них не працюють 36. Обласні казначейтсва – не працюють. Ситуація в Луганську дуже напружена. У даному випадку працездатність Держказначейства залежить від “Укртелекому”. З понеділка ми не можемо проводити платежі навіть на територіях, контрольованих українськими військовими ”, – зазначила вона.
Як відомо, через активні бойові дії у багатьох населених пунктах Луганської області пошкоджені комунікації: відсутня вода, електрика, зв’язок. “Станом на 1 серпня Луганська і Донецька області не отримали 1 млрд 300 млн грн у вигляді виплат пенсій. Для порівняння, щомісячний обсяг загального державного фонду по виплатах пенсій становить 20 млрд 800 млн”, – додала Слюз.
“На жаль, поряд з терористами працюють російські колишні державні службовці. Зокрема, у Луганській області є такий службовець, який працював у попередніх роках у Федеральному казначействі, і який має хоча б загальне поняття, що таке бюджет. І він з озброєними людьми тероризує луганське казначейство на предмет того, аби утворити свою платіжну систему. Зрозуміло, що це неможливо зробити”, – розповіла Слюз. За її словами, терористи також активно використовують міф про Донбас як регіон-годувальник усієї України.
“Дійсно, є питома вага платників податків Донецької та Луганської областей у складі усіх бюджетів. І якщо їх порівняти – тоді це так. Але є державні та місцеві бюджети. І якщо порівняти контрольні цифри по видатках, скільки Донецька та Луганська області забезпечують надходжень до бюджету і скільки отримують, то різниця не на користь тієї чи іншої області. Згідно з аналізом, така різниця є приблизно у 1,5 рази. Наприклад, умовно кажучи в бюджет надходить 1 млрд. грн, а з бюджету території отримують 1,5 млрд. Тому говорити про те, що хтось когось годує – це не відповідає дійсності”, – підсумувала Слюз.
Загалом, вклад Донбасу в ВВП України становить близько 16%. Крім того, на Донецьку та Луганську області припадає 27% від загального експорту України, що становить приблизно 68 млрд дол. Як відомо, з початку року експорт товарів з Донецької області в РФ скоротився вдвічі порівняно з попереднім роком. Тому збитки в торгівлі у першому кварталі 2014-го року вже досягли 4 млрд грн.
Що гірше – війна чи криза 2009 року?
Ситуаця в Донецькій та Луганській областях є складною, але не критичною, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. “Якщо ми подивимось на статистику, яку ми маємо на сьогоднішній день з цих областей, наприклад, по промисловому виробництву, то так, є падіння, але воно є відносно помірним. Якщо порівняти з падінням, яке було під час кризи 2009 року, яку ми знаємо по факту, яку ми пережили, то там падіння було більше. Якщо базуватися на тій статистиці, яку ми можемо подивитись, то ситуація безумовно є складною, але вона не є такою, яка може призвести до якихось катастрофічних наслідків, принаймні зараз”, – пояснює він.
На думку виконавчого директора Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитра Боярчука, про економічну ситуацію у двох східних областях взагалі не доводиться говорити через військові дії. “Значна частина підприємств там не так вже і працюють. А ті, які працюють, відчувають проблеми з контрактами. Тому що якби я купував чиїсь послуги, я б напевно дуже нервував, якби їх постачальник був із Донецька чи з однієї із областей, де проходить АТО. Тому що він завжди може підвести”, – наводить приклад експерт.
А припинення платежів із української казни ще більше ускладнить ситуацію в регіоні. “Люди, які залишились в цих регіонах по-суті будуть в таких самих умовах як ті, які були у Слов’янську. Тобто, ніяких виплат, ніяких грошей. Це однозначно ускладнить ситуацію”, – підкреслив він.
За словами Тетяни Слюз, погіршення ситуації на підприємствах Донецької та Луганської областей позначається на ряді компаній в інших регіонах – це видно із загальної цифри недоотриманих у бюджет коштів (більше 1 млрд грн. за останні два місяці – ред.). Тому Держказначейство намагається утримувати ситуацію – організувати перенесення роботи своїх підрозділів у інші області, проводити розрахунки частково через банківські картки отримувачів, частково через поштові відділення.
“Якби не війна, в України були б хороші шанси стабілізувати як політичну, так і економічну ситуацію в країні. А так – по ланцюжку ми маємо зворотню реакцію”, – додала Слюз.
Збитки областей рахувати поки що зарано
На початку липня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив попередній обсяг відновлювальних робіт, які треба виконати в Донецькій та Луганській областях, у 8,1 мільярдів гривень. Тоді ж Луганська обласна державна адміністрація оцінила втрати області від бойових дій у 1,337 мільярда гривень. Мініфраструктури оцінили шкоду, завдану дорогам Донецької області у 500 млн грн. Підриви залізнічніх шляхів на сході також влетять у копієчку – “Укрзалізниця” оцінила їх у 1 млрд грн. Відновлення пошкоджених газових об’єктів у обох постраждалих областях буде коштувати не менше 100 млн грн.
“Через те, що в центральної влади немає повного контролю над усією територією, робити якісь оцінки щодо того, скільки коштів треба на відновлення, поки зарано. Цю роботу потрібно буде проводити уже після завершення АТО”, – переконаний Олександр Жолудь.
“Сума, яку називав Арсеній Яценюк приблизна – це оцінка на око”, – вважає Дмитро Боярчук. “Я думаю, що навіть пан Яценюк не міг точно оцінити це все зі свого кабінету, а ніхто повної оцінки поки не проводив. Але я думаю, що звичайно вона зміниться і до завершення цих подій вона буде іншою”, – відмітив він.
Суми, потрібної на відновлення постраждалих від війни областей на Сході в українському бюджеті немає. Тому уряд покладає свої надії більшою мірою на зовнішніх донорів. Однак, на інших сподівайся, але і сам не лови гав. Тому втрачені цими областями кошти від експорту, в результаті, доведеться заробляти на інших ринках за допомогою іншої продукції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас