Morgan Stanley: рубль до кінця року обвалиться до курсу 38 руб. за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Morgan Stanley: рубль до кінця року обвалиться до курсу 38 руб. за долар

Світ
1333
Через погіршення геополітичної ситуації Morgan Stanley вже втретє цього року переглянув свій прогноз щодо курсу рубля. До кінця 2014 року російська валюта впаде до 38 рублів за долар, підрахував вчора інвестбанк.
Morgan Stanley прогнозує, що курс російської валюти сягне до кінця року 38 руб. за долар замість очікуваних раніше 36,5 руб. Такий прогноз міститься в огляді інвестбанку, на який посилається агентство Bloomberg. Основне ослаблення, за розрахунками аналітиків, відбудеться в третьому кварталі. На початку року прогноз Morgan Stanley становив 35 руб. за долар.
Коли Банк Росії 25 липня підвищив ключову ставку на 50 пунктів, до 8% річних, аналітики Morgan Stanley відзначали, що це підвищення може надати рублю короткострокову підтримку, і не стали тоді змінювати свій прогноз. Однак вони попередили, що геополітичні ризики дуже високі. З 15 липня, коли було введено третій раунд санкцій, до закриття торгів 7 серпня долар по відношенню до рубля подорожчав на 1,9 руб., або на 5,5%, до 36,2 руб.
Російські експерти вважають, що новий прогноз Morgan Stanley цілком реальний. З ним, зокрема, згоден головний економіст «​​АФК Система» Євген Надоршин. «Передумови ослаблення рубля – уповільнення темпів зростання економіки і можлива рецесія, погіршення зовнішньоекономічного середовища, збільшення відтоку капіталу, зниження інвестиційної активності і т.д. – сформувалися ще у 2012-2013 роки, а напружена геополітична ситуація тільки все посилила. Більше того, з огляду на події останнього тижня й нинішню невизначеність, не можна виключати варіантів, що рубль коштуватиме ще дешевше».
Начальник дилінгового центру Металлинвестбанка Сергій Романчук також називає прогноз інвестбанку реалістичним. «Більшість факторів зараз дійсно послаблюють рубль, і межі інтервенції ЦБ перебувають приблизно на цьому рівні. На початку року рубль падав разом з основними валютами країн, що розвиваються, потім основним драйвером знецінювання, безумовно, стала нова геополітична ситуація й суперечності, що виникли з «великою сімкою», – додає експерт.
Провідний аналітик Промсвязьбанка Олексій Єгоров вважає, що якщо відтік капіталу не прискориться і буде порівнянний з відтоком капіталу за підсумками перших двох кварталів, який, за оцінками ЦБ, становить близько $74 млрд, тоді курс долара буде на рівні 35 руб. «У разі, якщо ситуація погіршиться, то, звичайно, ми припускаємо, що курс рубля вийде на нові рівні, і тоді будь-яка цифра може бути цілком реалістична», – відзначає він.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас