Якщо ситуація на Південному сході стабілізується, курс гривні може зміцнитися до 12 грн за декілька місяців - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо ситуація на Південному сході стабілізується, курс гривні може зміцнитися до 12 грн за декілька місяців - думка

Валюта
3576
Національний банк України оптимістично оцінює перспективи гривні, очікуючи позитивних тенденцій для національної валюти за відновлення мирної обстановки в країні. Про це заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва напередодні.
За словами голови НБУ, знецінення гривні до рівня 15-20 грн за долар в осінні місяці, як це традиційно прогнозують учасники ринку, очікувати не варто. «Щодо таких цифр… ми їх навіть не обговорюємо. Наші очікування такі, що з гривнею не тільки нічого не повинно трапитися, але й мають відбуватися якісь позитивні моменти. Дивитися з оптимізмом у майбутнє – це те, що нам потрібно. Для цього потрібен мир в країні, це я вам скажу точно», – зазначила Гонтарєва. Нагадаємо, 5 серпня Нацбанк вперше після 3-місячної перерви вийшов на валютний ринок з інтервенціями і продав 69 млн дол., щоб зміцнити гривню, яка за два тижні знецінилася майже на 70 копійок на тлі новин про можливу відставку уряду. Як пояснила Гонтарєва, регулятор виходив на ринок з курсом 11,93 – 12,26 грн/дол., тим самим показуючи ринку своє бачення вартості гривні. «Ніяких коридорів Національний банк більше не надає. НБУ займається тим, що стежить за інфляцією і гальмує ці процеси», – додала вона.
На тлі активних військових дій на сході країни позиція НБУ виглядає більш ніж обгрунтованою. У поточній ситуації давати обіцянки штучно тримати курс біля якої-небудь відмітки, означає повернутися до колишньої архаїчної політики фіксованого курсу, яка була однією з ключових причин поточної агресивної девальвації національної валюти.
Центробанк прагне перейти до моделі таргетування інфляції. Важливо розуміти, що це зовсім не означає, що інтервенції, направлені на відновлення курсу національної валюти, не проводитимуться, просто тепер вони не будуть являтися нормою поведінки регулятора, а швидше можуть розглядатися як крайній захід.
Якщо ситуація на південному сході стабілізується, курс гривні цілком може зміцнитися до позначки 12 грн. за долар протягом декількох місяців. При цьому, якщо конфлікт затягнеться, а макроекономічна статистика продовжить погіршуватися, гривня, ймовірно, буде знижуватися і надалі, а НБУ доведеться докласти додаткових зусиль для скорочення діапазону можливих коливань валютного курсу.
Олександр Михайленко
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас