Офіційний курс НБУ не відображає реальної ситуації на ринку - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіційний курс НБУ не відображає реальної ситуації на ринку - НАБУ

Валюта
11058
Незалежна асоціація банків України стурбована тим, що офіційний курс, який встановлює Національний банк України, не відображає реальної ситуації на ринку. Про це повідомили в прес-службі НАБУ.
“Результати аналізу угод на міжбанківському валютному ринку, на основі яких розраховувалися значення офіційного курсу протягом останніх двох місяців, і офіційно встановленого курсу валют, свідчать про істотне (більш 1,5%) відхилення між офіційним курсом валют і фактичними курсами, за якими здійснювалася купівля-продаж валюти”, – йдеться в листі НАБУ на адресу Нацбанку.
У зв’язку з необхідністю отримувати інформацію про реальний ринковий курс, НАБУ звернулася до банків-членів Асоціації, з проханням своєчасно надавати інформацію в Систему підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку, і уникати спотворення інформації шляхом укладання угод з комісіями або через інші валюти.
Про необхідність таких дій у своїй телеграмі № 19-102/42304 на адресу комерційних банків вказав і Національний банк України.
Крім того, регулятор нагадав, що згідно з умовами Меморандуму з МВФ було змінено порядок встановлення офіційного курсу гривні відносно іноземних валют. Зараз він встановлюється кожен робочий день після 12:00, але не пізніше 13:00 як середньозважений курс продавців і покупців, що склався в цей же день за даними Системи підтвердження угод.
За даними регулятора, проведений аналіз міжбанківського валютного ринку свідчить, що протягом дня банки укладають більшість угод з купівлі/продажу іноземної валюти з 14:00 до 17:00. Це означає, що на момент встановлення Національним банком України офіційного курсу ці угоди не включаються до розрахунку офіційного курсу, який повинен відображати реальні ринкові котирування.
Нагадаємо, що НАБУ раніше зверталася до Нацбанку з проханням розглянути можливість публікувати значення офіційного курсу після завершення поточного дня, але його розрахунок проводить відповідно до вимог МВФ. Згідно з нормативними актами регулятора з 4 квітня 2014 р. офіційний курс гривні діє з моменту його встановлення.
“Технічна зміна курсу в системах банків протягом дня, фіксація часу встановлення нового курсу і визначення часу операції, є проблемними моментами з точки зору практичного застосування та доцільності. Крім того, значна частка операцій, яка здійснюється банками, має тривалий час завершення: узгодження і контроль – вранці, завершення процесингу (введення в систему і здійснення бухгалтерських проводок) – наприкінці робочого дня”, – підкреслювала НАБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас