Два місяці президентства Порошенка: плюси і мінуси (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два місяці президентства Порошенка: плюси і мінуси (інфографіка)

Казна та Політика
2553
Виповнюється два місяці з дня інавгурації президента Петра Порошенка. «Сегодня» попросила експертів оцінити його досягнення, а також недоліки за цей період роботи. Головною перемогою Порошенка називають активне ведення АТО (див. Інфографіку), а ось мінусом – завислий у повітрі проект децентралізації та відсутність боротьби з корупцією.
Два місяці президентства Порошенка: плюси і мінуси (інфографіка)
ВІЙНА. «Він зумів використати мирні важелі для врегулювання ситуації, а саме перемир’я – для зміцнення збройних сил, – сказав нам політолог Володимир Фесенко. – Зміни в АТО дуже помітні. Фактично обидві області, Донецька і Луганська, – звільнені, хоча залишається питання щодо відновлення контролю над обласними центрами. Втім, це справа часу». Згоден з ним і професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань: «Я б записав у плюс Порошенку рішуче проведення АТО. Хоча зрозуміло, що цьому сприяв сам факт появи легітимного президента і міністра оборони». Водночас політолог Кость Бондаренко нагадує, що прогрес в ході антитерористичної операції – це ще далеко не остаточне врегулювання ситуації на Сході: «Війна перешкоджає нормалізації політичного процесу в країні». «З невиконаних обіцянок можна відзначити неповернення Криму, – каже Вадим Карасьов. – Але зрозуміло, що на це підуть роки».
«ГОЛОВНИЙ». Порошенко, незважаючи на парламентсько-президентську республіку, примудрився показати, хто в країні головний, вважають експерти. «Ми побачили, хто найактивніший гравець в країні. Дивіться, як президент підійшов до перевиборів Ради – через розпуск коаліції і кризу уряду. Він переконав Яценюка залишитися на посту прем’єра, і тепер вони разом впливають на парламент без коаліції, – пояснив нам Фесенко. Також експерт вважає, що в Україні ще не було президента, такого активного у зовнішній політиці: «Порошенко добре знає цю сферу (у 2009-2010 рр. він працював міністром закордонних справ. – Авт.), і вона йому подобається». А те, що президента складно дорікнути у невиконаних обіцянках, пояснюється просто: «Як людина розумна, він давав не так багато конкретних обіцянок – хіба що під впливом емоцій (під час передвиборчої кампанії Порошенко заявляв, що «АТО має і буде тривати не місяці, а години. Але терористів досі не здолали. – Авт.). Але загальну обіцяну стратегію він реалізує».
ВИБОРИ. Відносно майбутніх парламентських виборів, проведення яких схвалив Порошенко, думки експертів розділилися. Бондаренко вважає, що за умов війни вибори не потрібні. А Гарань вважає, що «вибори потрібні і Порошенку, і країні. Щоправда, провести їх слід за новим законодавством».
РЕФОРМИ ТА ЄС. Експерти хвалять президента за боротьбу з пільгами чиновників (4 серпня він скасував укази про матеріальне забезпечення та охорону колишніх лідерів держави, серед яких – Ющенко, Литвин і Азаров. – Авт.). Але є у Порошенка і недопрацювання: зокрема, боротьба з корупцією та впровадження реформ в країні відбуваються не так швидко, як хотілося б, а законопроект щодо децентралізації влади досі перебуває на громадському обговоренні – хоча Порошенко обіцяв реалізувати його вже цього року. Втім, як кажуть експерти, до хабарників і реформ руки у нього теж дійдуть – щойно закінчиться війна.
Олександра Захарова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас