Через умови санкцій до 2018 року у Кремля можуть закінчитися гроші - російський економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через умови санкцій до 2018 року у Кремля можуть закінчитися гроші - російський економіст

Світ
2057
Санкції, введені США та ЄС, призведуть до того, що у російської влади до 2018 року закінчаться гроші на виконання передвиборчих обіцянок. Громадяни почнуть задавати питання, чому рівень життя перестав зростати й починає знижуватися, порівнюватимуть свій стан з рівнем життя людей, які наближені до влади, і це буде серйозна проблема для влади.
Про це в ефірі телеканалу “Дощ” розповів відомий економіст Сергій Гурієв, донедавна – ректор Російської економічної школи (РЕШ). Сергій Гурієв, який виїхав до Франції після допитів у так званій “справі експертів”, які проводили експертизу у “справі ЮКОСа”. Нині він професор французького університету Sciences Po.
Економіст, аналізуючи ситуацію навколо санкцій, запропонував три сценарії розвитку обстановки в Росії, кожен з яких невтішний для президента РФ Володимира Путіна.
Сценарій №1, на думку Гурієва, помірний. Він полягає в тому, що через зовнішній тиск на Росію, яка вирішила переглянути післявоєнні кордони в Європі, загостряться внутрішні суперечності в російському суспільстві. А зупинка зростання економіки РФ не дозволить Путіну виконати свої передвиборні обіцянки, які він давав росіянам у 2012 році. У більшості указів з “обіцянням” Путіна кінцевою датою виконання є 2018 рік.
За словами експерта, через низьке зростання економіки у Путіна просто не залишиться грошей на реалізацію своїх обіцянок. Як зазначив економіст, це спричинить гострі політичні проблеми.
“Ми дійсно тепер бачимо, що російське керівництво може зіпсувати відносини з партнерами так сильно, що зовнішні проблеми будуть більші, ніж внутрішні”, – сказав Гурієв.
“Уже до 2018 року потрібно буде приймати важкі рішення: скорочувати оборонні витрати, скорочувати пенсії, переставати боротися з інфляцією, тим самим зменшувати зарплати і пенсії. Я думаю, ми можемо побачити багато сюрпризів. І ми бачимо, що поки у влади навіть в цьому помірному сценарії немає чіткого розуміння, як справлятися з цими викликами”, – додав він.
Крім того, Гурієв вважає, що така ситуація призведе до зростання соціального розшарування російського суспільства. “За того обмеження соціальної мобільності, яке є у нас сьогодні, громадяни порівнюватимуть себе зі співробітниками силових структур, держкомпаній, будуть задаватися питаннями, наскільки зароблені ці високі зарплати або це просто гроші, які режим витрачає на захист від опозиції, соціальних невдоволень і так далі”, – додав економіст.
Сценарій №2 Гурієв охарактеризував як позитивний. Однак для Путіна він все одно буде невтішний. За словами економіста, домогтися скасування санкцій Заходу можна поверненням до стану статус кво. Іншими словами, якщо Росія поверне Крим Україні й сприятиме українцям у розгромі терористів на Донбасі. Однак у цьому випадку у Путіна і його оточення з’являться проблеми в спілкуванні з електоратом, якому доведеться пояснювати різку зміну генеральної лінії Кремля. Гурієв висловив припущення, що російські ура-патріоти можуть просто не зрозуміти Путіна.
“Російському керівництву буде важко пояснити своїм виборцям, що насправді ніякої “Новоросії” немає, що насправді ополченці і російські офіцери, які їм допомагали, і російські бізнесмени, які фінансували, це вороги Росії. В цьому сенсі я думаю, що основні проблеми будуть не в економіці Росії, не в соціальному секторі Росії, а термінах внутрішньополітичного діалогу”, – сказав Гурієв.
Сценарій № 3, за словами Гурієва, найбільш негативний для правлячого режиму. Як сказав економіст, якщо вина Росії в знищенні Boeing-777 буде доведена, то гроші у Кремля закінчаться ще раніше – до 2014 року.
“Ситуація з відтоком капіталу драматична цього року, якщо песимістичні прогнози не виправдаються, а будуть перевершені з точки зору протистояння Росії і Заходу. Наприклад, якщо Захід почне відкрито говорити про те, що зараз російські війська стріляють по українській території, що вже зараз важке озброєння насправді поставляється не лише українським ополченцям або сепаратистам, але й поставляється разом з екіпажами, російськими військовослужбовцями. Я думаю, що ситуація буде насправді дуже серйозна”, – пояснив професор.
“У 2014 році російське керівництво постане перед вибором вводити обмеження на конвертованість рубля або суттєво знижувати курс рубля, дозволяти курсу рубля значно знизитися. Це дуже неприємний вибір, тому що обмеження конвертованості рубля призведе до паніки серед інвесторів і до значного невдоволення російського бізнесу і середнього класу”, – сказав Гурієв.
За його словами, громадяни будуть робити висновок, що ситуація в економіці РФ дуже погана. І це теж загрожує Путіну соціальним вибухом.
Економіст вважає дії нинішньої російської влади більш ніж дивними, оскільки вони шкодять національним інтересам Росії.
Підбиваючи підсумки, Гурієв висловився про ступінь імовірності своїх прогнозів: “Я б сказав, що помірний сценарій має ймовірність 60%, песимістичний – 30% і оптимістичний – 10%, можливо, навіть нижче”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас