Медведєв звільнив заступника міністра, що вибачився у Facebook за рішення влади забрати гроші з пенсійного фонду росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв звільнив заступника міністра, що вибачився у Facebook за рішення влади забрати гроші з пенсійного фонду росіян

Світ
2703
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про звільнення заступника міністра економічного розвитку Сергія Бєлякова. Увечері в середу документ був опублікований на сайті уряду.
Приводом для відставки стала особиста думка Бєлякова щодо рішення уряду продовжити ще на рік мораторій на формування накопичувальної частини пенсії. Вранці в середу на власній сторінці в Facebook Бєляков написав, що йому соромно за це рішення: воно шкідливе для економіки; означає відмову від використання цих грошей в економіці в принципі, а не лише у 2015 р.; уряд обіцяв, що заморожування пошириться тільки на 2014 р. «Я прошу у всіх пробачення за дурниці, які ми робимо, і за те, що ми не дотримуємося свого слова», – закінчив пост Бєляков.
Прес-секретар Дмитра Медведєва Наталія Тімакова відповіла Бєлякову в Facebook, що неприпустимо критикувати вже прийняте рішення уряду. Бєляков у відповідь пояснив, що це консолідоване рішення уряду, тому йому й соромно. Тімакова написала, що є два шляхи для чиновника: якщо соромно, але терпимо, потрібно продовжувати працювати, якщо нетерпимо – рішення відоме. Пізніше це листування було вилучене.
Рішення про звільнення Бєлякова ухвалене у зв’язку з порушенням закону «Про державну цивільну службу Російської Федерації», йдеться в повідомленні уряду. Чиновнику заборонені публічні вислови, думки і оцінки «щодо рішень вищого держоргану», якщо це не входить у посадові обов’язки держслужбовця. Але в червні 2011 р. Конституційний суд дав тлумачення цих норм, вказавши, що мають зважатися мотиви виступу держслужбовців. Норми не можуть «тлумачитися і застосовуватися як такі, що забороняють <…> всі без винятку публічні вислови, думки і оцінки, пов’язані з діяльністю органів державної влади, – без урахування їхнього змісту та суспільної значущості, мотивів, які спонукали державного службовця до публічного виступу».
«Серьога психанув, і по-людськи його шкода. Але рішення прийнято – і обговорювати було нічого, потрібно вміти тримати себе в руках», – категоричний інший високопоставлений чиновник. Якщо в уряді буде п’ять таких, як Бєляков, то уряд не зможе прийняти жодного рішення.
Медведєв особисто прочитав пост Бєлякова, знає знайомий Медведєва. Саме прем’єр, як розповідали «Відомостям» джерела в уряді, схвалив пропозицію соціального блоку уряду з продовження мораторію і погодив його з президентом Володимиром Путіним. Фінансово-економічний блок уряду – перший віце-прем’єр Ігор Шувалов, Мінфін і Мінекономрозвитку – були проти. У 2011 р. Медведєв, який тоді був президентом, звільнив віце-прем’єра Олексія Кудріна також за незгоду з прийнятим Медведєвим рішенням про збільшення витрат на армію.
Бєляков прийшов до міністерства з РСПП в 2008 р., де займався податковою реформою. У міністерстві він курирував податкову політику, інвестклімат, взаємовідношення влади з інвесторами, організовував Санкт-Петербурзький економічний форум. Йому держкомпанії доповідали про виконання доручення щодо скорочення витрат. Також Бєляков займався розвитком державно-приватного партнерства – відстоював необхідність закону про ДПП. Чиновників, які знаються на ДПП, і так замало – без нього тема взагалі може заглухнути, побоюється знайомий колишнього замміністра.
Бєляков вже не раз критикував дії влади публічно. Восени він розкритикував президентський законопроект про повернення силовикам повноважень за самостійним відкриттям податкових справ. Законопроект був уже внесений до Держдуми, президент потім нагадав критикам, що обговорювати рішення потрібно непублічно – «або йти в експерти – як Кудрін».
Бєляков відмовився коментувати звільнення. Він сам не писав заяви про звільнення, знає його знайомий: «Але від початку, розміщуючи це повідомлення, знав про наслідки для себе – і ні про що не шкодує», – говорить співрозмовник «Ведомостей». Бєляков цінував свою роботу, але ніколи не тримався за посаду, згадує колишній колега замміністра: у 2012 р., перед тим як його призначили заступником міністра, він хотів піти з міністерства і просив його відпустити.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас