Податкова реформа в Україні: всі пропозиції Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа в Україні: всі пропозиції Яценюка

Казна та Політика
4137
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк презентував на засіданні Кабінету міністрів урядові пропозиції, які повинні забезпечити економічне зростання України. Зокрема, прем’єр висловив сподівання, що Верховна Рада вже у вересні ухвалить закон, що передбачає податкову реформу, реформу єдиного соцвнеску й ліквідацію податкової міліції.
“Ми вважаємо, що український парламент у вересні має ухвалити закон про економічне зростання, який передбачає податкову реформу, реформу єдиного соціального внеску, ліквідацію податкової міліції”, – зазначив Яценюк.
“Ми беремо місяць на обговорення нашої податкової реформи з бізнесом, підприємцями, з усією країною. В перший пленарний тиждень – після обговорення проект буде внесений до парламенту. Ми готові до сприйняття будь-якої критики, але тільки з пропозиціями, як краще. Ми вивчили весь досвід, який є у світі, ми вважаємо що знайшли оптимальну економічну і податкову модель”, – підкреслив прем’єр.
ПОДАТКИ. Зокрема, Кабмін в рамках кардинальної реформи пропонує скоротити кількість податків і зборів з 22 до 9. При цьому, за словами Яценюка, планується суттєво переглянути оподаткування прибутку і фонду оплати праці, а також підприємств аграрного сектора і спростити адміністрування податків.
Зокрема, Кабмін пропонує збір за ведення деяких видів підприємницької діяльності, надбавку на природний газ, ренту за транспортування нафти і газу, туристичний збір, збір на виноградарство, садівництво та хмелярство. Також планується змінити акцизний податок – до нього додадуть платежі, що є по суті податками на розкіш.
За словами Яценюка, уряд розглядав варіант скасування податку на прибуток. Але у підсумку було прийнято рішення об’єднати бухгалтерський та податковий облік за ним. “Ми пропонуємо скасувати податковий облік з податку на прибуток. Податок на прибуток буде нараховуватися і сплачуватися виключно на базі бухгалтерського обліку”, – пояснив Яценюк.
Реформування торкнеться також і оподаткування агропромислового комплексу. “Всі ті, у кого річний обсяг виручки не більш ніж 20 млн грн і не більше 3 тис. га землі, залишаються на сьогоднішній системі. Всі інші переходять на загальну систему оподаткування. Загалом 90% залишаться на пільговій системі, а 10% перейдуть на загальну систему. Ми знаємо про аграрне лобі у ВР і готові до дискусії”, – зазначив Яценюк. Також він пообіцяв, що у 2015 році основним елементом підтримки підприємств АПК буде компенсація відсоткової ставки за отриманими кредитами.
Крім того, для боротьби з зарплатами в конвертах Яценюк пропонує змінити систему навантаження на фонд оплати праці (ФОП). Зокрема, Кабмін має намір знизити в 2,4-2,7 рази навантаження на фонд з зарплат вище мінімальної.
“Всі знають, що левова частина зарплати виплачується в конвертах. Ми порівняли: якщо в ЄС загальне навантаження на фонд оплати праці – 36%, то в Україні – 55%”, – зазначив прем’єр. За його словами, Кабмін пропонує два варіанти. Перший – збереження 41% єдиного соціального внеску (ЄСВ) на ФОП в межах мінімальної зарплати і зменшення до 15% ставки ЄСВ на перевищення мінімальної зарплати. Другий – ЄСВ в межах мінімальної зарплати в розмірі 37% і його зменшення до 17% на великі суми.
“Ми беремо середній розмір зарплати в Україні – 3650 грн (3 мінімальні запрлати). Відповідно до чинного порядку, 2162 грн – загальна сума платежів до бюджету – 1467 грн єдиний соцвнесок, і 527 грн – податок на доходи фізосіб. Тобто і за першою, і за другою моделлю навантаження зменшується майже на 700 грн – а це означає збільшення на 700 грн доходу простих громадян”, – зазначив Яценюк.
За словами Яценюка, такі зміни можуть призвести до серйозних проблем у пенсійному та інших фондах. “Тому ми пропонуємо змінити принцип системи оподаткування фізосіб – хто більше заробляє, той більше платить”, – зазначив прем’єр.
ПЕРЕВІРКИ. А ось право на податкові перевірки залишать тільки держфінінспекції, податкова міліція буде ліквідована, заявив Яценюк.
“В рамках нашої податкової реформи (планується – Ред.) створення служби фінансових розслідувань, а точніше ліквідація податкової міліції та ліквідація ще 4-х органів держвлади, які здійснюють перевірки суб’єктів підприємницької діяльності. Зараз перевірки на предмет правильності оплати податків здійснюють два департаменти держфіскальної служби, ще два департаменти МВС і третій орган – Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки. Ми пропонуємо ліквідувати у всіх цих органів невластиві їм функції”, – сказав Яценюк.
За його словами, тільки за підсумками року ці три “монстри” проводять 61 тисячу перевірок. Тобто, кожної години 30 суб’єктів підприємницької діяльності потрапляють під перевірку, підрахував Яценюк. “Часу немає працювати, всі тільки працюють зі слідчими та прокурорами”, – зазначив прем’єр.
БЮДЖЕТНА АВТОНОМІЯ. Уряд готовий віддати місцевим радам право формувати бюджети і два системоутворюючих податки. За словами прем’єра, Кабмін просить депутатів ВР наступного вівторка проголосувати за законопроект, який передбачає передання регіонам права на бюджетну автономію, яка включає в себе сільськогосподарський податок і податок на нерухомість, а також право самостійно залучати кредити і самостійно, без участі казначейства, мати рахунок в банку.
“По-перше, місцеві ради будуть приймати свої бюджети, не очікуючи рішення центрального уряду. По-друге, в парламенті є закон про об’єднання територіальних громад – ми не повторюємо помилок, як було 10 років тому, коли адміністративно-територіальну реформу робили з-під палиці і примусово. Наш закон передбачає наступне: хочете об’єднуватися самостійно – об’єднуйтеся. Якщо ви об’єдналися і стали сильніші, то у вас більше грошей, більше ресурсу, сильніша економіка. Ми економічно зацікавили регіони і території до об’єднання. Частина податків залишатиметься у місцевих бюджетах”, – пояснив Яценюк.
Прем’єр упевнений, що бюджет на наступний 2015 рік повинен прийматися вже з урахуванням нової системи оподаткування та оновленого Бюджетного кодексу.
“Звертаюся до членів парламенту – у відпустку підемо після того, як буде обрана нова Верховна Рада, а зараз є прохання повертатися в Київ і обговорювати й вносити чіткі пропозиції до нашого пакету економічного зростання”, – підсумував Яценюк.
Нагадаємо, що Верховна Рада 31 липня внесла зміни до Податкового кодексу і держбюджету України. Зокрема, до 1 січня 2015 року введено загальнодержавний військовий збір, який стягуватиметься за ставкою 1,5% з доходів фізосіб. Очікується, що це принесе бюджету щомісяця близько півмільярда гривень. Крім того, скасовано нульовий ПДВ на квитки на потяги “Інтерсіті+”, на 5% збільшено акцизний податок на тютюнові вироби.
В цілому, на 70% скорочуються витрати на забезпечення діяльності центральних органів виконавчої влади. Загальне скорочення видатків за цими органам становить 582,2 млн грн. Також скорочені витрати на оплату праці народних депутатів з нарахуваннями на 30,8 млн грн.
Ці зміни були прийняті на прохання Кабміну і особисто Яценюка. Коли Рада декілька разів не змогла проголосувати за урядові законопроекти, прем’єр заявив, що подасть у відставку. Однак його заяву не схвалили ані в Кабміні, ані в Адміністрації президента, ані в самій Верховній Раді.
Олексій Біловол
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас