Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок - і визнала, що "порушила угоду про вільну торгівлю" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок - і визнала, що "порушила угоду про вільну торгівлю"

Казна та Політика
1762
Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок. Про це сьогодні на брифінгу повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький.
Зокрема, він зазначив, що було проведено консультації в Мінську, і Білорусь визнала, що порушила угоду про вільну торгівлю.
“На жаль, Білорусь останнім часом застосувала так зване ліцензування по відношенню до деяких наших товарів. Це стосується не лише кондитерських виробів і пива. Це стосується й цементу. Це стосується скляних виробів. Основний сенс – це встановлення певних цінових параметрів, за якими наші компанії мають продавати свою продукцію на ринку Білорусі, і що ще більше обмежує – це навіть кількісні параметри. Звичайно, ми отримали відповідні скарги, було проведено відповідне розслідування, і ми вжили заходів у відповідь на дискримінацію. Ми провели консультації в Мінську з цього питання, було визнано білоруською стороною, що фактично були порушені умови угоди про вільну торгівлю. Білорусь не член СОТ, хоча Росія, вступаючи до СОТ, прийняла зобов’язання, що всі країни Митного союзу будуть виконувати ці правила”, – зазначив він.
П’ятницький також додав, що білоруська сторона для того, щоб виправити ситуацію, вже внесла зміни до відповідних постанов.
“Білоруська сторона зробила певні кроки до того щоб виправити цю ситуацію, внесла певні зміни у свої відповідні постанови. Ми, зі свого боку, провели консультації з нашими виробниками і прийняли рішення про те, що ми можемо піти назустріч білоруській стороні. Було прийнято рішення про призупинення тих санкцій, які застосовуються щодо широкого переліку білоруських товарів, і це призупинення діятиме в разі, якщо білоруська сторона повністю розблокує всі поставки нашої продукції на білоруський ринок, тобто скасує ліцензування, про що написано у відповідних постановах. Для нас важливо не тільки те, що написано, а щоб воно реально відбулося. Якщо Білорусь забезпечить вільний доступ українських товарів на свій ринок, то в цьому випадку дія заходів не буде відновлена”, – пояснив він.
Уповноважений зазначив, що обмеження для білоруських товарів Україна може відновити в будь-який момент.
“Заходи вжиті таким чином, що вони будуть діяти до 2016 р, і в будь-який момент при скарзі українського виробника про те, що умови, про які ми домовлялися, порушені, ці заходи будуть відновлені”, – сказав він.
П’ятницький при цьому додав, що станом на 6 серпня Білорусь не відновила доступ українських товарів на білоруський ринок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас