Іспанія посилила заходи боротьби з приховувачами грошей в офшорах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія посилила заходи боротьби з приховувачами грошей в офшорах

Світ
210
Влада Іспанії посилила заходи з виявлення та покарання осіб і компаній, що зберігають свої капітали в офшорних зонах з метою не сплачувати з них податки.
В офшорних зонах у всьому світі знаходиться близько 550 млрд євро, що належать громадянам Іспанії, свідчать дані незалежної міжнародної групи експертів Tax Justice Network. А професійне об’єднання працівників іспанської податкової служби Gestha відзначає, що держава з цієї причини щороку недоотримує податків на 88 млрд євро.
І, нарешті, мадридський Фонд досліджень в галузі політекономії стверджує, що податки з офшорних капіталів цілком дозволили б Іспанії впоратися з бюджетним дефіцитом, який становив минулого року 6,62% ВВП.
За словами професора економіки Мадридського університету Едуардо Ріоса, до послуг офшорних зон вдаються, як правило, великі компанії і заможні фізичні особи. Він зазначив, що “захоплення офшорами” з’явилося в останні 5 років, коли держава стала підвищувати податки, щоб впоратися з бюджетним дефіцитом. В Іспанії прогресивна шкала податку, і зараз мінімальний податок з доходів, що не перевищують 1,5 тис. євро на місяць, становить 25%, а для осіб з доходами понад 25 тис. – 52%.
Як повідомив представник Gestha Фернандо Гомес, в офшорах зареєстрували частину своїх філій такі великі іспанські банки, як Santander і BBVA, будівельні компанії ACS, FCC і OHL, енергетична Repsol і комунікаційна Telefonica. Намагалися приховати свої дивіденди за кордоном деякі відомі діячі культури і спорту. Оперний співак Пласідо Домінго зберігав гонорари на острові Джерсі, а його колега Монсеррат Кабальє – в Андоррі. У Швейцарії ховали гроші від фіску гонщик Фернандо Алонсо і тенісист Карлос Мойя. А тенісистка Аранча Санчес Вікаріо переважно зберігала кошти в Андоррі.
Професор економіки Мадридського університету Едуардо Ріос вважає, що “кампанія боротьби з неплатниками податків йде за зростанням”. Приміром, торік за це правопорушення було посилено адміністративну і кримінальну відповідальність, а використання офшору стало оцінюватися як “обтяжлива обставина”. Так, штрафи, що становлять від 50% до 150% від несплаченої суми, у випадку з офшором збільшуються на 20%. Ну а на тих, хто не сплатив понад 120 тис. євро, крім штрафу чекає ще й тюремне ув’язнення від року до 6 років.
Крім того, уряд Іспанії, за словами Ф.Гомеса, поступово налагоджує контакти з офшорами – “для отримання інформації про співвітчизників, що зберігають там свої капітали”. Так, нещодавно було підписано відповідні угоди з островами Джерсі, Гернсі і Мен. До цього Іспанія домовилася з іншими офшорними зонами: Катаром, Кіпром, Монако, Макао, Андоррою, Мальтою, Ямайкою і так далі.
Однак, за твердженням обох експертів, проти неплатників застосовуються не лише репресивні заходи: наприклад, 1 серпня уряд ухвалив закон, що передбачає зниження податків з наступного року. Максимальний податок знизиться за 2 роки з 52% до 45%. Й Е.Ріос, і Ф.Гомес вважають, що “підприємства і заможні люди, зрештою, віддадуть перевагу сплачувати податки, а не ризикувати в офшорах”.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас