Уряд Росії зібрався вилучити пенсійні накопичення росіян за 2015 рік - через проблеми з бюджетом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Росії зібрався вилучити пенсійні накопичення росіян за 2015 рік - через проблеми з бюджетом

Світ
2866
У вівторок, 5 серпня, уряд обговорить можливе вилучення пенсійних накопичень громадян за 2015 рік. Джерело Інтерфаксу в кабінеті міністрів заявило, що рішення щодо вилучення прийнято. Джерело РБК в апараті уряду стверджує, що остаточного рішення поки немає, воно буде прийнято найближчими днями. Якщо кабмін схвалить вилучення пенсійних накопичень, пенсійна індустрія недоотримає близько 650 млрд руб., з яких близько 250 млрд руб. – накопичувальна частина «мовчунів» та близько 400 млрд руб. – гроші, які мають надійти до НПФ.
Про нараду, на якій обговорюватимуться джерела фінансування бюджету в 2015 році, РБК розповіли джерело в Мінфіні, федеральний чиновник, співрозмовник в Національній асоціації пенсійних фондів та керівник великого пенсійного фонду. «Тема пенсійних накопичень буде обговорюватися в контексті вирішення проблеми бюджету. У поточному вигляді бюджет не сходиться, оскільки кількість держпрограм не зменшується. Є декілька варіантів: підвищувати податки, скорочувати витрати або вилучити пенсійні накопичення за 2015 рік», – розповідає джерело в Мінфіні.
За словами високопоставленого джерела Інтерфаксу в кабінеті міністрів, принципове рішення про продовження мораторію на перерахування пенсійних накопичень громадян у НПФ на 2015 рік прийнято. Він не виключив, що уряд обговорить скасування накопичувальної пенсійної системи в цілому, оскільки вона не довела свою ефективність.
Федеральний чиновник у бесіді з РБК заявив, що «політичне рішення» з пенсійних накопичень буде прийнято у вівторок на нараді в уряді в Горках. За його словами, фінансово-економічний блок уряду виходить з того, що в 2015 році вилучення пенсійних накопичень не планується.
Місяць тому у Дмитра Медведєва обговорювалася можливість вилучення пенсійних накопичень 2015 року. Соціальний і фінансовий блок висловили з цього питання прямо протилежні думки. Перший віце-прем’єр Ігор Шувалов, за словами учасників цієї наради, говорив про неприпустимість продовження мораторію, а віце-прем’єр Ольга Голодець запевняла, що президент ще не прийняв остаточне рішення.
Мінфін категорично проти ідеї вилучення пенсійних накопичень, говорить джерело у відомстві. «По-перше, це не вирішить бюджетних проблем, а по-друге, позбавляє економіку інвестиційного ресурсу. Вилучення накопичень коштуватиме економіці близько 1% ВВП, – говорить він. – Не менш ніж 700 млрд руб. були б інвестовані в економіку».
У Міністерстві економічного розвитку теж проти ідеї вилучення накопичень, запевнило джерело у відомстві. За вилучення продовжує виступати тільки соціальний блок уряду, кажуть федеральний чиновник і джерело в Мінфіні. Представник віце-прем’єра Ольги Голодець в понеділок був недоступний для коментаря.
До цього все йшло, говорить ще один чиновник з Мінфіну. «Потрібно десь брати гроші. Це найбільш безболісний і легкий спосіб забезпечити поточні виплати пенсіонерам. Можливо, саме санкції змусили знову підняти тему пенсійних накопичень, адже економіка недоотримає велику суму грошей», – додає він.
У 2014 році, за різними розрахунками, з накопичувальної пенсійної системи було вилучено від 500 до 550 млрд руб. – 244 млрд руб. не отримали НПФ, і близько 306 млрд руб. – ПФР, відзначає заступник гендиректора УК «Паллада Ессет Менеджмент» Олександр Баранов.
«Якщо аналогічний маневр триватиме у 2015 році, пенсійна індустрія не отримає близько 650 млрд руб., з яких близько 250 млрд руб. – Накопичувальна частина «мовчунів» та близько 400 млрд руб. – Гроші, які мають надійти до НПФ (з урахуванням переходу клієнтів, які прийняли рішення про перехід з ПФР до НПФ у другому півріччі 2013 року)», – підрахував він.
«Якщо пенсійні накопичення за 2015 рік будуть вилучені, це позначиться на всьому російському довгостроковому ринку. Вдарить по пенсійних фондах, учасниках довгострокового страхування, керуючих компаніях. Потрібен розвиток власних довгострокових інвестицій, а не їхня ліквідація. Після введення санкцій допомогти нашій економіці зможуть лише внутрішні ресурси», – говорить керівник недержавного пенсійного фонду з топ-10.
Вилучення пенсійних накопичень 2014 року призвело до відтоку коштів з рублевого боргового ринку, говорить Баранов. «Якщо в 2015 році подібне триватиме, це буде дуже сильним ударом по російському фінансовому ринку», – упевнений він.
Представник Мінекономрозвитку був недоступний за робочими телефонами в понеділок ввечері. Представник першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова і Мінфіну відмовилися від коментарів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас