Як працює податок на депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працює податок на депозити

Кредит&Депозит
33541
З 1 серпня громадяни починають сплачувати податок від своїх доходів з депозитів та інших рахунків. Фінансисти обіцяють, що вкладникам не доведеться здійснювати ніяких дій для його перерахування до держбюджету – за них все зроблять банки. Однак очікувати на підвищення відсоткових ставок за депозитами через втрату частини доходу поки не варто.
Загальний збір
В Україні введено податок на доходи з депозитів і рахунків. Відповідний закон № 4101а «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, щодо пасивних доходів» був прийнятий парламентом 4 липня. Для клієнтів це фактично означає, що всі їхні доходи, отримані в банках, оподатковуватимуться за ставкою 15%. При цьому не має значення ані сума депозиту, ані сума отриманих за ним відсотків – така ставка діє абсолютно для всіх вкладів без винятку.
Банкіри позитивно розцінюють цю норму.
«Перевагою нововведення є пласка шкала оподаткування та ліквідація пільг для невеликих сум банківських вкладів. Введення єдиної ставки оподаткування – розумне рішення, що виключає вибірковий підхід і спокусу для махінацій: адже за прогресивної шкали вкладники з малими сумами не підпадають під оподаткування, а великі – намагалися б його мінімізувати або уникнути. Тепер же рівні умови гри створені для всіх», – говорить начальник управління досліджень банку «Надра»Тетяна Нурмухаметова. Утримані кошти будуть перераховуватися до державного бюджету.
Для прикладу, враховуючи, що на кінець липня середня прибутковість за річними гривневими депозитами за даними індексу UIRD становила 20,03%, після сплати цього податку вкладник отримає за своїм вкладом 17,0255% річних. Тобто з депозиту на суму 1 тис. грн за такої ставки щомісячний дохід вкладника до введення податку становив 16,46 грн, а з урахуванням сплати податку він становитиме 13,99 грн на місяць.
Соціальних виплат таке оподаткування не торкнеться.
«Податком не обкладаються доходи у вигляді відсотків на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат», – уточнює директор департаменту роздрібного бізнесу банку «Хрещатик» Марина Нестеровська.
Процес не торкнеться клієнтів
Всю процедуру розрахунку цього податку, його стягнення і перерахування до держбюджету беруть на себе банки. Їхніх клієнтів цей процес взагалі ніяк не торкнеться. «До того ж при сплаті такого податку прізвища вкладників, суми вкладів і суми нарахованих відсотків по вкладнику банком ніде не вказуються. Самі вкладники не зобов’язані декларувати свої доходи за депозитами», – запевняє директор департаменту розвитку продуктів Банку «Фінанси та Кредит» Наталія Кравець.
Учасники ринку обіцяють, що банківська таємниця буде повністю збережена.
«У своїй звітності, з метою збереження банківської таємниці клієнтів, банк буде відображати дохід і утриманий з нього податок загальною сумою без розподілу в розрізі кожної окремої фізичної особи. Банк як податковий агент не буде надавати інформацію за окремим депозитом, сумою виплачених відсотків, а також відомості про конкретного клієнта банку у звітності, яку він подає до податкової служби», – зазначає начальник управління правового супроводу продажів юридичного департаменту УкрСиббанку Олена Полянчук.
Строки нарахування
Банки будуть розраховувати і перераховувати до держбюджету ці податки щомісяця. «Банк самостійно утримує і перераховує до держбюджету загальну суму податку із загальної суми відсотків, нарахованих за податковий місяць на суми банківських вкладних або поточних рахунків. Доходи на суми рахунків обкладаються банком під час їх нарахування та сплачуються щомісяця до держбюджету», – розповідає начальник управління роздрібного та малого бізнесу Індустріалбанку Сергій Романенко.
У випадку, коли вкладник звертається до банку для дострокового зняття вкладу, буде відбуватися перегляд відрахування податку. «При достроковому розірванні договору вкладу здійснюватиметься перерахунок доходу у вигляді відсотків за відсотковою ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків. Після чого банк здійснюватиме перерахунок суми податку, утриманого з такого доходу, і повертатиме надлишково утримані суми податку», – пояснює директор з продажу і дистрибуції роздрібного бізнесу Альфа-Банку Артур Атанов.
Ставки не підвищаться
Незважаючи на те, що вкладник фактично буде втрачати частину свого можливого доходу, банкіри не мають наміру підвищувати ставки за депозитами для збільшення їхньої привабливості. Вони пояснюють це тим, що ціна грошей на ринку зараз і так надмірно висока.
«Сьогоднішній рівень ставок за депозитами в нашій країні занадто високий, що робить практично непідйомною вартість кредитного ресурсу для бізнесу і приватних клієнтів. Адже, як відомо, вартість кредитів – похідна від вартості депозитів. Оподаткування за ставкою 15% знизить теперішню прибутковість депозитів ненабагато: у національній валюті – близько на 3 відсоткових пункти, в іноземній – на 1, – пояснює Тетяна Нурмухаметова. – Ефективні ставки для вкладників як і раніше будуть залишатися досить привабливі, особливо порівняно, наприклад, із сусідньою Польщею, де ставки залучення коштів внутрішнього ринку вдвічі нижчі, ніж в Україні. Більше того, в середньостроковій перспективі, при стабілізації економічної ситуації, ставки неминуче почнуть знижуватися. Тому для українців саме зараз найкращий час зафіксувати високий рівень дохідності за депозитами, які розміщуються, звичайно ж, у великих стабільних банках».
Втім, деякі банки можуть пропонувати клієнтам підвищені ставки. Особливо актуальним це питання є зараз через брак коштів на ринку.
«Враховуючи той факт, що ставки перебувають практично на «піку», ми вважаємо, що в цьому не буде необхідності, однак не виключено, що окремі гравці через внутрішні причини будуть виступати з пропозиціями більш високих ставок», – вважає головний бухгалтер Universal Bank Сергій Зарожевський.
Олена Губарь
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас