Санкції позбавляють Росію нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції позбавляють Росію нафти

Енергетика
1780
Санкції щодо експорту технологій, що використовуються в нафтогазовій галузі, можуть не лише уповільнити і зробити нерентабельними енергетичні проекти в Арктиці, але й знизити темпи видобутку на російських родовищах, повідомляється в доповіді Fitch Ratings. Вітчизняним компаніям доведеться розробляти технології самим або шукати нових партнерів. Проте одночасно зі зниженням обсягів видобутку можуть підскочити ціни на нафту.
Нові санкції щодо експорту технологій російським нафтогазовим компаніям можуть ускладнити підтримання поточних темпів видобутку ресурсів на виснажених родовищах у Західному Сибіру, говориться в доповіді Fitch Ratings. Це пов’язано з тим, що методи підвищення нафтовіддачі пластів, що застосовуються на цих браунфілдах (родовище зі ступенем виробленості більш ніж 75%), близькі до тих, які застосовуються при видобутку сланцевої нафти. А подібні технології – одна з ключових цілей санкцій з боку західних країн, нагадує Fitch.
У середньостроковій перспективі, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства, дискримінаційні заходи можуть призвести до відкладання розвитку частини більш масштабних російських проектів, зокрема в Арктиці. Враховуючи, що в довгостроковій стратегії російських нафтових компаній Арктика займає одну з ключових позицій, такий ефект від санкцій може стати досить неприємним. «Освоєння Арктики – ключове завдання стратегії розвитку «Газпром нафти» до 2025 року», – йдеться в матеріалах на офіційному сайті компанії. До 2050 року арктичний шельф буде забезпечувати від 20 до 30 відсотків від усього російського нафтовидобутку, а видобуток першої арктичної нафти очікується вже у 2018 році, говориться на офіційному сайті «Роснефти».
Якщо санкції будуть діяти тривалий час, то вони навіть можуть зробити арктичні проекти нерентабельними, стверджують аналітики Fitch Ratings. Російським компаніям потрібно буде розробити технології самостійно або знайти інших партнерів у цій сфері.
Вплив на видобуток ресурсів з родовищ в Західному Сибіру залежатиме від того, чи потраплять вони під визначення сланцевої нафти. У той час як російські родовища поступово виснажуються, нафтові компанії починають застосовувати все більш складні методи видобутку.
Наприклад, «Газпром нафта» робить все більше свердловин – 43% всіх свердловин у 2013 році проти 4% у 2011-му – методом горизонтального буріння. Метод багатозонного гідророзриву пласта минулого року використовувався у видобутку на 57% високотехнологічних свердловин, а у 2011 році цей показник становив лише 3%.
Таким чином, підсумовують аналітики Fitch Ratings, обмеження доступу до технологій для російських нафтогазових компаній може «негативно позначитися на їхній здатності успішно розробляти важкодобувні запаси, фактично зменшуючи економічно рентабельний термін розробки зрілих родовищ».
Досвід роботи з нетрадиційними родовищами у російських компаній досить обмежений, тому вони все більше залежать від спільних підприємств із західними компаніями, за допомогою яких стає можливо отримати технології та обладнання.
З цієї причини санкції можуть негативно позначитися на всіх подібних спільних підприємствах, серед учасників яких, зокрема, зарубіжні ресурсодобувні ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, нафтосервісні компанії Schlumberger, Halliburton та Baker Hughes.
Очевидно, що компанії, які вже вклали кошти в російські проекти, зацікавлені в їхній подальшій розробці. Наприклад, предмет договорів Total і BP з «Лукойлом» і «Роснефтью» відповідно – розробка російських горючих сланців. Раніше голова департаменту розвідки і видобутку Total Ів-Луї Даррікаррер безпосередньо назвав санкції проти Росії загрозою для проекту «Ямал СПГ», який розраховувався за умови придбання американських технологій для систем охолодження. «Так, ми потребуємо американських технологій, – заявив Даррікаррер. – Тому нам необхідна кооперація, а не конфронтація». Крім того, Даррікаррер заявив, що Росія буде вносити найбільший внесок у видобуток нафти компанією Total до 2020 року, і повідомив про плани компанії збільшити свою частку в НОВАТЕК з 17,8 до 19,4%.
З російських компаній, які можуть серйозно постраждати через санкції, аналітики Fitch Rating назвали «Роснефть», «Газпром нафта» і меншою мірою «ЛУКойл», НОВАТЕК і «Татнефть». У «Роснефти» «Газеті.Ru» повідомили, що зараз в компанії триває оцінка можливого впливу санкцій ЄС, які обмежують поставки обладнання для вітчизняної нафтової галузі. Проте в компанії не вважають, що така заборона може серйозно позначитися на планах компанії.
«Вже зрозуміло, що багато позицій з переліку обладнання для «Роснефти» не критичні, постачальники аналогічної продукції є в Росії або в країнах, що не входять до Єврозони», – заявляють у російській компанії.
У «Роснефти» є чітке розуміння щодо шляхів вирішення питань з постачання необхідного обладнання, хоча переорієнтація закупівель забере деякий час. При цьому 29 липня голова компанії Ігор Сєчін заявив, що через санкції «Роснефть» не виключає зсуву за часом в реалізації деяких проектів.
Російські експерти не виключають, що в деякій перспективі санкції західних країн, введені проти вітчизняних нафтогазових компаній, можуть позначитися не тільки на майбутніх проектах, а й на видобутку з діючих родовищ.
«Висновки експертів Fitch не безпідставні, – вважає начальник аналітичного відділу УК «КапиталЪ» Андрій Верхоланцев. – Через санкції нафтовидобуток у російських нафтових компаній повинен зменшитися». Як пояснив експерт, це пов’язано з тим, що на старих родовищах зазвичай працюють західні компанії, що мають технології й устаткування, які підвищують нафтовіддачу. «Закордонні НК тепер будуть змушені припинити роботу, завершити контракти з російськими компаніями й забрати обладнання», – говорить він. Як альтернативу обладнанню компаній тих країн, які наклали санкції, можна використовувати техніку китайських партнерів, відзначає Верхоланцев, однак на це потрібно час.
Втім, на думку деяких аналітиків, скорочення видобутку може піти на користь Росії.
«Заборона на фінансування проектів і закупівлю західного обладнання – серйозна проблема, і видобуток нафти через санкції дійсно зменшиться. Однак пропорційно зі зниженням обсягів видобутку підскочать ціни на нафту, що для Росії дуже добре», – сказав «Газеті.Ru» провідний експерт Союзу нафтогазопромисловців Росії Рустам Танкаєв. Поточна ціна нафти марки Brent становить $105,7 за барель.
У 2013 році Росія посіла друге місце з видобутку нафти у світі з часткою 12,9% після Саудівської Аравії, на яку припадає 13,1%. Найближчий конкурент, який швидко наздоганяє Росію за обсягами видобутку цього ресурсу, – це США: американська нафта минулого року становила 10,8% від усіх обсягів видобутої нафти в світі. При цьому приріст у видобутку нафти у Штатів був найвищий серед усіх країн в 2013 році: американські виробники збільшили видобуток на 13,5% порівняно з 2012 роком. Росія ж за аналогічний період наростила видобуток нафти лише на 1,3%, випливає зі статистичного огляду світової енергетики BP.
Доходи Росії від експорту нафти в 2013 році знизилися на 4%, до $173,7 млрд з $180,9 млрд рік раніше, виходить з даних Федеральної митної служби (ФМС). Цей показник знизився як для далекого зарубіжжя (мінус 4,2%), так і для країн СНД (мінус 0,7%). У фізичному вираженні експорт російської нафти минулого року знизився майже на 1,5%, з 239,9 млн до 236,6 млн тонн.
Каріна Романова, Рустем Фаляхов, Ідель Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас