Яблука в Росії подорожчають на 40% - через заборону на ввезення польських фруктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яблука в Росії подорожчають на 40% - через заборону на ввезення польських фруктів

Аграрний ринок
1335
Гендиректор Інституту аграрного маркетингу Олена Тюріна вважає, що до кінця року ціни на яблука в Росії, насамперед на так звані дешеві “сезонні” сорти, можуть підвищитися на 30-40%.
“Заборона на постачання яблук з Польщі призведе до зміни географії імпорту, вимагатиме додаткових тимчасових і фінансових витрат, а це призведе до зростання ціни на так звані дешеві сезонні яблука, до яких звик споживач, зростання ціни наприкінці року може сягти 30-40%”, – зазначила Тюріна.
За її словами, у 2013 році Росія імпортувала 1,24 млн тон яблук (45% ринку), з яких частка Польщі становила 54%. “Імпорт з інших країн значно поступається польським обсягам. Приміром, на поставки з Молдавії припадало 13,5%, Китаю – 8,6%”, – сказала вона.
Експерт припустила, що польські яблука можуть бути замінені поставками з Азербайджану, Сербії, Китаю та Чилі, але і в цьому випадку яблука будуть дещо дорожчі, зважаючи на транспортні витрати.
Заборона на ввезення на територію Росії фруктів і овочів з Польщі набула чинності з 1 серпня як “екстрений фітосанітарний захід, направлений на те, щоб зупинити постачання небезпечної продукції”. Обмеження стосуються яблук, груш та айви, абрикосів, вишні та черешні, персиків, нектаринів, сливи і терну, а також капусти кочанної, цвітної, кольрабі, листової та аналогічних їстівних овочів роду Brassica, свіжих або охолоджених.
Польща один з найбільших постачальників фруктів і овочів до Росії. За даними Євразійської економічної комісії, у 2013 році з Польщі до Митного союзу було ввезено 968,5 тисяч тонн яблук, груш і айви на 534,1 млн доларів, на 18,3% більше порівняно з 2012 роком. Велика частина цієї продукції (80%) призначалася для Росії.
Але вже в першому кварталі цього року порівняно з тим самим періодом минулого року ввезення польських фруктів знизилося на 17,3%, до 330 тисяч тонн.
Великими статтями польського рослинного експорту до Митного союзу також є заморожені овочі і фрукти, капуста, помідори. Так, у 2013 році Польща експортувала 103,8 тисяч тонн заморожених овочів і 44,8 тисяч тонн заморожених фруктів. Це, відповідно, на 25,4% і на 2,6% більше, ніж у 2012 році. Поставки капусти становили 86,9 тисяч тонн (на 15,5% більше), помідорів – 65,8 тисяч тонн (на 36,4% більше).
У Польщі з претензіями Росільгоспнагляду не погоджуються. В квітні компанія “Європейський овочевий центр”, яка об’єднує 164 виробника, заявила, що польські овочі та фрукти повністю відповідають європейським нормам. Там стверджують, що Москва таким чином карає Польщу за її підтримку України.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас