Санкції ЄС можуть призупинити нафтові проекти в Росії - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції ЄС можуть призупинити нафтові проекти в Росії - Fitch

Енергетика
259
Економічні санкції США та Європейського Союзу на експорт до Росії технологій для нафтогазової галузі можуть ускладнити підтримку рівня видобутку на зрілих родовищах у Західному Сибіру, що вичерпуються, говориться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Fitch.
“Це пояснюється тим, що методи підвищення нафтовіддачі пластів, які використовуються на таких родовищах, аналогічні технологіям для видобутку сланцевої нафти, а ця область є однією з основних цілей санкцій”, – йдеться в повідомленні.
Також Fitch відзначає, що в середньостроковій перспективі такі заходи, ймовірно, призведуть до відкладання низки більш масштабних російських проектів, зокрема на арктичному шельфі. “Якщо санкції збережуться протягом дуже тривалого часу, це може негативно позначитися навіть на економічній доцільності цих проектів, якщо Росія не зможе знайти альтернативні джерела технологій або розробити власні”, – підкреслюється в повідомленні агентства.
Водночас наголошується, що вплив санкцій значною мірою залежатиме від їх конкретних формулювань і застосування. Заява ЄС від 29 липня стосується експорту нафтогазового обладнання до Росії, для якого тепер буде вимагатися попереднє схвалення, і у постачанні буде відмовлено, якщо продукція призначена для глибоководного буріння, видобутку на арктичному шельфі або видобутку сланцевої нафти. США ввели аналогічні санкції. “Вплив таких кроків на зрілі родовища в Західному Сибіру, як наслідок, буде залежати від того, чи підпадуть вони під визначення “сланцевої нафти” і скільки часу буде йти на процес отримання дозволів на постачання обладнання”, – відзначає Fitch.
У міру вичерпання родовищ в Західному Сибіру та інших зрілих родовищ, великі російські нафтогазові компанії переходять на розробку більш складних пластів родовищ. Наприклад, “Газпромнефть”, дочірня компанія “Газпрому”, розробляє все більше родовищ з горизонтальним бурінням стовбурів, на які припадало 42% від усіх пробурених свердловин у 2013 році, а видобуток методом багатозонного гідророзриву пласта використовувався на 57% високотехнологічних свердловин, пробурених у 2013 році. Таким чином, санкції, через які російським компаніям буде складніше отримати доступ до останніх технологій, можуть негативно позначитися на їхній здатності успішно розробляти важковидобувані запаси, фактично зменшуючи економічно рентабельний термін розробки зрілих родовищ.
“При цьому родовища нетрадиційної “сланцевої” нафти і родовища в Арктиці мають значний потенціал. Зважаючи на це, великі російські нафтові компанії поставили перед собою амбітні, довгострокові завдання на період до 2020 р. і далі”, – йдеться в повідомленні агентства. Російські компанії мають обмежений досвід роботи з нетрадиційними родовищами, які вимагають спеціального обладнання і знання технологій, і все більше покладаються на спільні підприємства із західними компаніями для отримання технологій та обладнання. Серед компаній, що беруть участь у спільних підприємствах, міжнародні Exxon Mobil, Royal Dutch Shell і BP, нафтосервісні компанії Schlumberger, Halliburton і Baker Hughes, а також російські компанії “Роснефть”, “Газпром нафта” і, меншою мірою, “ЛУКОЙЛ”, “НОВАТЕК” та “Татнефть”. “Ми вважаємо, що нові санкції і потенціал подальших заходів знизять готовність західних компаній брати участь у нових проектах”, – наголошується в повідомленні агентства Fitch.
Європейський Союз прийняв рішення про введення третьої, економічної фази санкцій проти Росії, які набудуть чинності з п’ятниці, 1 серпня. Санкції припускають обмеження доступу російських банків до європейських фінансових ринків, введення ембарго на торгівлю зброєю, введення експортних обмежень на товари подвійного використання та обмеження доступу Росії до технологій в нафтовому секторі. Також ЄС ввів санкції проти декількох фізичних осіб. США 29 липня ввели нові економічні санкції проти РФ через анексію українського Криму Росією і дестабілізацією в Україні. Вони стосуються трьох російських банків – Банку Москви, Російського сільськогосподарського банку і “ВТБ-банку”, а також Об’єднаної суднобудівної корпорації. Крім того, 29 липня про введення нових санкцій проти РФ оголосила Канада.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас