Виявляється, що Інтерпол не шукає Януковича - оскільки "немає рішення суду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявляється, що Інтерпол не шукає Януковича - оскільки "немає рішення суду"

Кримінал
1181
Прізвища колишнього президента України Віктора Януковича досі немає в базі злочинців, розшукуваних Інтерполом. В українському бюро організації повідомили, що генеральний секретаріат Інтерполу в Ліоні (Франція) продовжує вивчати можливість застосування каналів для розшуку Януковича.
Третя стаття статуту Міжнародної організації кримінальної поліції “категорично забороняє здійснювати будь-яке втручання або дії політичного, військового, релігійного чи расового характеру”. За словами директора українського бюро Інтерполу Василя Неволі, важливо надати переконливі докази того, що правопорушення носить кримінальний, а не політичний характер.
“Очевидно, його вина може бути доведена лише після того, як справа пройде через суд”, – зазначив Неволя.
Перший заступник голови комітету з питань боротьби із злочинністю і корупцією у Верховній Раді України Геннадій Москаль у свою чергу підтвердив, що Інтерпол вимагає обов’язкового рішення суду.
“А тут, наскільки я знаю, є тільки рішення про доставку його до суду для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою”, – зазначив Москаль. Депутат додав, що для оголошення особи в міжнародний розшук генеральному секретаріату Інтерполу потрібно надати “дуже переконливі аргументи”.
Хоча, наприклад, у випадку Дмитра Яроша, 25 липня внесеного до бази розшуку Інтерполу, виявилося достатньо рішення московського суду про заочний арешт лідера Правого сектора. Слідчий комітет Росії стверджує, що Ярош нібито звернувся до чеченського терориста Доки Умарова із закликом “активізувати терористичну діяльність на території Російської Федерації”. “Доказом” є лише роздруківка з російської соцмережі Вконтакте.
Водночас, на думку Москаля, справа Януковича може затягуватися через неякісно зібрані матеріали і слабку доказову базу. “Щоб ​​була доказова база, потрібно мати прямі свідчення. А їх на Януковича можуть дати люди, яких уже давно немає в країні. Простий пересічний громадянин не знає, що там відбувалося в кабінетах”, – говорить депутат. “А хто на нього може дати свідчення? Тільки ті, кому він давав доручення і “давав добро”. Наприклад, на силовий розгін Майданів, на застосування вогнепальної зброї. Ці люди вже розбіглися і знаходяться в тому ж колі, що і сам Янукович”, – розповідає Москаль. “Усі свідки, які були вхожі в його кабінет, всі перебувають зараз в Російській Федерації. Дістати їх звідти неможливо”.
“Якщо ми подали матеріали до Інтерполу без показань цих людей, які були присутні, а просто повідомили, що такого-то числа відбулася нарада, а такого-то числа були присутні такі-то люди, то організація вимагатиме надати хоча б протокол допиту однієї людини, яка зазначається”, – пояснив Москаль. Без цих свідчень, за його словами Інтерпол ніколи не оголосить Януковича в розшук.
В цілому, за нинішніх обставин залучити колишнього президента України до відповідальності практично неможливо, переконаний Москаль. “Для українського правосуддя і для українського слідства він недоступний”, – вважає депутат. На його думку, в Росії він може перебувати скільки завгодно. Втім, перетнути кордон іншої країни для нього ризиковано. “У будь-якій європейській країні він може бути затриманий і переданий до Генеральної прокуратури України”, – зазначає Москаль.
Багатьох українців обурює, що російські ЗМІ поширюють фото Дмитра Яроша з сайту Інтерполу. Водночас, в загальнодоступній базі розшуку немає жодного прізвища з оточення Януковича. Як пояснив директор українського бюро Інтерполу, реальний список розшукуваних українців значно більше, ніж на сайті. За його словами, до нього входять, зокрема, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький, голова спостережної ради СЄПЕК Сергій Курченко і екс-міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
Крім того, українське бюро направило в Ліон матеріали на розгляд відносно екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва і сина колишнього президента Олександра Януковича.
У генеральному секретаріаті Інтерполу повідомили, що інформація про розшукувану особу може не публікуватися на сайті на прохання країни, що подала відповідний запит.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас