Сбербанк РФ потрапив під секторальні санкції ЄС - слідом за ВТБ, Газпромбанком, ВЕБом і Россельхозбанком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк РФ потрапив під секторальні санкції ЄС - слідом за ВТБ, Газпромбанком, ВЕБом і Россельхозбанком

Фондовий ринок
2312
Російський Сбербанк серед п’яти російських банків потрапив під секторальні санкції ЄС, повідомив офіційний журнал Євросоюзу. Санкції ЄС офіційно оприлюднені в четвер, 31 липня, і набудуть чинності 1 серпня. Фінансовим інститутам буде обмежений вихід на європейський ринок капіталу: банки та їхні дочірні структури (з часткою 50% і більше) не зможуть залучати в ЄС новий борговий та акціонерний капітал строком більш ніж 90 днів.
Крім Сбербанку в списку санкцій ЄС ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ та Россельхозбанк (РСХБ). Секторальні санкції ЄС не поширюються на дочірні компанії російських банків в країнах Євросоюзу.
Ці ж банки з державною участю в четвер підпали під санкції США. За оцінкою аналітиків Райффайзенбанку, протягом 2014-2015 рр. ВТБ і Банку Москви потрібно виплатити за борговими запозиченнями $2,3 млрд, Газпромбанку – $1,95 млрд, Сбербанку – $1,5 млрд (за оцінкою «Сбербанк CIB» – $1,7 млрд з урахуванням синдикованих боргів).
ЦБ уже заявив, що підтримає постраждалих від санкцій і готовий надати ліквідність через чинні інструменти. Валютна позиція цих банків збалансована, капіталу у них достатньо, а прийняте рішення про конвертацію субординованих кредитів у капітал першого рівня створює їм додаткові фінансові можливості, передавало Reuters з посиланням на прес-службу ЦБ.
У прес-релізі Газпромбанку, випущеному після його включення до списку санкцій ЄС, йдеться, що санкції не порушать фінансову стійкість. «Запас ліквідності Газпромбанку характеризується значною міцністю, активи і пасиви збалансовані. Крім того, в Газпромбанку із задоволенням сприйняли заяву Банку Росії та інших органів державної влади про готовність у разі необхідності вжити адекватних заходів з підтримки організацій, зазначених у списку санкцій, з метою захисту інтересів їхніх клієнтів, вкладників та кредиторів», – наголошується в прес-релізі.
ВТБ негативно ставиться до санкцій, введених Євросоюзом, йдеться в повідомленні на сайті групи. «Такі дії суперечать демократичним цінностям європейців, які пішли на поводу у своїх заокеанських старших товаришів всупереч власним інтересам», – йдеться в заяві ВТБ.
На думку компанії, дії ЄС не відповідають базовим принципам вільного ринку і дискримінують не лише ВТБ, а й міжнародних інвесторів. «Фактично європейська влада привласнила собі право вирішувати за них, куди їм вкладати власні кошти», – підкреслює ВТБ.
Незважаючи на санкції, ВТБ і його дочірні компанії продовжать роботу в колишньому режимі, виконуючи всі зобов’язання перед інвесторами та акціонерами. Надалі планування операцій на ринках капіталу залежатиме від потреб у фондуванні, а також можливостей і кон’юнктури ринку, сказано в повідомленні.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас