В Україні вперше продадуть титанові родовища на відкритому аукціоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вперше продадуть титанові родовища на відкритому аукціоні

Казна та Політика
1149
Національна компанія відмовилася від прихованого залучення інвесторів для розробки ільменітових запасів.
Вперше в історії України титанові родовища країни виставлять на продаж на відкритому аукціоні. Про це повідомив заввідділом корисних копалин Інституту геологічних наук НАНУ Леонід Галецький.
Компанія Надра України оголосила про проведення конкурсу із залучення інвестора до розробки чотирьох ільменітових родовищ у Житомирській області. За даними Держслужби геології та надр, інвесторам пропонують Червонореченську, Лівобережну, Паромовську і Тростяницьку площі. Дозволи на користування їх надрами належать дочірньому підприємству компанії Житомирбуррозвідка. Водночас, поки що умови конкурсу та строки проведення невідомі.
До цього в Україні практикували приховане залучення інвесторів, зазначив експерт. До того ж, раніше іноземцям не давали ані найменшого шансу. Тепер же Україна зможе залучити великі гроші до бюджету і розпочати повну розробку титанових руд.
Із заявлених родовищ найбільш перспективними і рентабельними є Паромовське й Тростяницьке, зазначив Галецький. При цьому Паромовська площа – найбільш містка серед інших за вмістом ільменіту (близько 3 млн тонн), а Тростяницька – з високою концентрацією цього мінералу в пісках (106 кг на куб. м).
Подібні родовища також містять ванадій, кадмій, цирконій, ніобій і тантал, які можна продавати. Але для виділення цих елементів потрібні спеціальні фабрики, а в Україні інвестори не хочуть будувати їх через додаткові витрати. За словами фахівця, їм простіше видобувати ільменіт без подібних домішок.
Як приклад наводять найбільше в світі Стремигородське родовище ільменіту Дмитра Фірташа. Тут залягає близько 131 млн тонн мінералу, але розробку на площі досі не розпочато (з 2004 р.). Руди розташовані на великій глибині, до того ж, містять різні компоненти, і для їхнього отримання потрібні серйозні інвестиції і технології.
Але виставлені на конкурс родовища виявляться рентабельні, якщо ринкові ціни ільменітового концентрату на умови EXW становитимуть $100-120 за тонну. Так вважає незалежний консультант Олексій Квас. За його словами, у 2011-2013 рр. вартість ільменітового концентрату на FOB, Австралія, з мінімальним вмістом оксиду титану 54% сягала від $195 до $300 за тонну.
Фахівець вважає, що родовища зацікавлять компанії, які бажають створити високу додану ціну сировини за рахунок її більш глибокої переробки. Прогнозують, що в конкурсі візьмуть участь Group DF, ВСМПО-АВІСМА та Іршанський ГЗК.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас