СБУ розсекретила архіви СРСР, які в Росії вважаються держтаємницею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ розсекретила архіви СРСР, які в Росії вважаються держтаємницею

Кримінал
6914
Служба безпеки України розсекретила і виклала у вільний доступ лист наркома внутрішніх справ СРСР Миколи Єжова про японську агентуру в 30-ті роки минулого століття, яке в Росії до цих пір перебуває під грифом “Цілком таємно”. Про це повідомляє прес-служба Центру досліджень визвольного руху.
Як повідомляється, 14 липня Московський міський суд відмовив російському історикові Сергію Прудовському в праві ознайомитися з цим документом, тому архівісти СБУ вирішили допомогти досліднику, виклавши лист у відкритий доступ.
СБУ розсекретила архіви СРСР, які в Росії вважаються держтаємницею
Як розповів директор архіву СБУ Ігор Кулик, в документі характеризується агентурна обстановка на Далекому Сході, аналізуються методи вербування агентів з числа білогвардійців японськими спецслужбами і описується підривна діяльність цієї агентури на території СРСР. Також там містяться короткі характеристики білогвардійських організацій, таких як “Далекосхідний військовий союз”, “Всеросійська фашистська партія” та інші.
“В цілому інформація з документа має лише історичну цінність, тому в Україні доступ до нього не може бути обмежений. Ми вирішили допомогти російському історику, який домагався права на доступ через суд, і оприлюднили цей документ в інтернеті”, – повідомив Кулик.
“Схоже, що Росія все ще вважає актуальними методи роботи КДБ і приховує від дослідників інформацію про такі організації, як, наприклад, згадана в матеріалі “Всеросійська фашистська партія”. Втім, приховування секретів неіснуючої держави – ​​СРСР – ніяк не допоможе Путіну в XXI столітті відродити бажану імперію”, – зазначив директор архіву СБУ.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас