Рада підтримала урядову пропозицію про підвищення рентних платежів на нафту, газ і руду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада підтримала урядову пропозицію про підвищення рентних платежів на нафту, газ і руду

Енергетика
899
Парламентарії під час голосування щодо внесення змін до державного бюджету України та до низки норм Податкового кодексу, підтримали урядовий варіант правок, повідомив лідер парламентської фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв під час брифінгу в Києві в четвер.
“Після остаточних довгих дискусій наша фракція “Батьківщина” відкинула всі спроби окремих парламентських фракцій підняти так званий податок на війну, а за рахунок цього обмежити стягнення рентних платежів з олігархічних груп, які контролюють різні сектори економіки. В результаті цієї довгої дискусії була підтримана позиція прем’єр-міністра України, міністра фінансів і уряду в цілому”, – сказав він.
За словами С.Соболєва, основні статті витрат в переглянутому варіанті держбюджету “були профінансовані за рахунок двох ключових доходів до бюджету: це податок на рентні платежі, акцизи на бензин, нафтопродукти, видобуток сирої нафти, газу, руди”.
Як повідомлялося, на сьогодні ставки плати за надрокористування при видобутку газу, який реалізується не для потреб населення, становлять 28% від його вартості для газу з глибини до 5 км і 15% від його вартості з глибини більш ніж 5 км. Кабмін пропонував Верховній Раді встановити ставку 55% при видобутку газу на глибині до 5 км і 28% – з глибини понад 5 км, але одночасно застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,55 до ставок плати для газу, який видобувається (у тому числі під час геологічного вивчення) приватними компаніями з нових свердловин.
Крім того, уряд ініціював введення рентної плати при розробці залізорудних родовищ в розмірі 8% від вартості продукції з урахуванням вмісту заліза.
За оцінками уряду, введення до кінця 2014 року 1,5%-го військового збору на фонд оплати праці має додатково принести 2,9 млрд грн до держбюджету, а збільшення ставки плати за користування надрами для видобування нафти і газового конденсату та природного газу – 4,8 мрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас