Видобуток Газпрому в липні обвалився на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток Газпрому в липні обвалився на 15%

Енергетика
1528
Видобуток “Газпрому” в липні зазнав ударів від усіх категорій споживачів: заповнені “підземки” в ЄС обмежили експорт, російська газова генерація скоротила споживання на тлі ремонтів і конкуренції АЕС; не йдуть поставки в Україну. Все разом це призвело до обвалу видобутку на 15% – до 27,21 млрд кубометрів, свідчать розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі оперативних даних ЦДУ ПЕК.
В останню звітну дату (29 липня) видобуток “Газпрому” показав черговий сезонний та історичний мінімум – 825,7 млн кубометрів. Це на 253 млн кубометрів менше, ніж було видобуто того ж дня 2013 року.
Офіційний план видобутку “Газпрому” на 2014 рік становить 496,4 млрд кубометрів після фактичних 487,4 млрд кубометрів у 2013 р. Проте вже за підсумками семи місяців 2014 року “Газпром” відстав від графіка видобутку минулого року близько на 13,6 млрд кубометрів (це близько два тижні роботи в літній період). Таким чином, за підсумками року видобуток може опуститися в район 460 млрд кубометрів і позмагатися з мінімальним за століття (461,5 млрд кубометрів у 2009 році)
Видобуток газу по Росії в липні знизиться на 7% – до 42,7 млрд кубометрів.
ЕКСПОРТ
Експорт газу до далекого зарубіжжя в липні впав на 13,4% (до 11,74 млрд кубометрів) – це найбільше падіння з листопада 2012 року.
Експорт “Газпрому” лише зараз почав відчувати наслідки теплої зими: приймання європейських сховищ у міру їхнього заповнення знизилося, що відбилося на загальному прийомі газу. На сьогодні європейські ПСГ заповнені на 79,2%, що на 67 днів випереджає графік закачування минулого року. Проте успіхи попередніх місяців поки що утримують сумарний експорт в плюсі – за 7 місяців 2014 він зріс на 0,1% – до 92,88 млрд кубометрів.
На останні числа липня припало мусульманське свято Ураза-байрам. Святкові дні в Туреччині – другому за розміром імпортері російського газу – коштували російському експорту до 50 млн кубометрів на день і ще кількох відсоткових пунктів падіння за місяць.
Ціни на газ на спотових майданчиках Європи з середини місяця припинили падіння і показали зростання до 20%. Максимального значення ціна газу сягала на австрійському майданчику CEGH з поставкою 30 липня – $272 за тисячу кубометрів. Коментатори пов’язують зростання цін з напруженістю навколо України.
ЕНЕРГЕТИКА
Російський ринок, що з кінця травня дрейфував врівень з торішніми значеннями на, здавалося б, гарантованому річному мінімумі, в липні несподівано знизився. Причина – у скороченні споживання підприємствами енергетики близько на 8% – до 9,69 млрд кубометрів.
Зниження споживання газу пов’язане з тим, що генеруючі компанії за узгодженням з “Системним оператором” вивели старі потужності в ремонт, пояснив “Інтерфаксу” директор НП “Рада виробників енергії” Ігор Миронов. “На сьогодні розглядаються зміни до правил оптового ринку, що скорочують терміни проведення ремонтів, що не штрафуються. У зв’язку з цим багато компаній постаралися провести ремонти влітку”, – сказав експерт.
Наприклад, Сургутська ГРЕС-2 ВАТ “Е.ОН Росія” в липні проводить ремонт одразу трьох старих енергоблоків, загальною потужністю 2,4 ГВт, при цьому два нові блоки продовжують роботу.
Він також зазначив, що нещодавно були введені в експлуатацію більш ефективні нові станції, побудовані за договорами про надання потужності, що також відбилося на балансі споживання палива.
Зниження споживання газу фіксується на тлі зростання енергоспоживання у країні. За даними інформаційного терміналу “ЕФіР”, споживання електроенергії в РФ від початку липня зростало. З 30 червня до 30 липня (включно) воно було на рівні 73,88 млрд кВт год (+0,5%). При цьому знижували виробництво електроенергії основні споживачі газу – теплові електростанції – ТЕС. У зазначеному періоді воно знизилося на 3% порівняно з відповідним періодом 2013 року, і було на рівні 42,1 млрд кВт.год
Зниження порівняно з 2013 роком припливу води до найбільших водосховищ, також викликало скорочення цього показника на ГЕС – на 4,4%, до 14,15 млрд кВт.год. На цьому збільшилося вироблення АЕС – на 17,5%, до 14,57 млрд кВт.год, випливає з бази даних “ЕФіР”.
На зниження завантаження ТЕС впливає падіння експорту з РФ, повідомив “Інтерфаксу” представник одного з відомств, що відповідає за роботу енергоринку. Відповідно до “ЕФіРу” в липні поставки на експорт з I і II цінових зон скоротилися в 1,8 рази, до 515,4 млн кВт.год
Поставки на експорт здійснюються з єдиної енергосистеми РФ, однак при зміні показників експорту, “Системний оператор” в першу чергу змінює роботу більш маневрених ТЕС, залишаючи режим для АЕС незмінним через підвищену небезпеку цих станцій.
Споживання газу ТЕС падає через уповільнення зростання економіки і зниження попиту на електроенергію з боку промисловості, зниження експорту електроенергії та зростання поставок з боку АЕС, говорить аналітик RMG Сергій Пигарєв.
При зниженні попиту на електроенергію, компанії намагаються залучити свої найбільш ефективні потужності, а вироблення на старих потужностях знижується, що призводить до зниження питомої витрати палива. При цьому в міру введення нових ефективних ПГУ, і виведення старих потужностей питоме споживання палива продовжить знижуватися, підсумовує він.
На думку аналітика “ТКБ БНП Паріба Інвестмент партнерс” Руслана Мучіпова завантаження енергоблоків АЕС “Системним оператором” в пріоритетному порядку може викликати зниження вироблення на ТЕС.
“Я думаю, є дві основні причини зростання виробітку АЕС у липні 2014 р. Повернувся в експлуатацію перший блок Ленінградської АЕС. Він був включений в мережу лише в листопаді 2013 р. після півторарічних ремонтних робіт з відновлення ресурсних характеристик графітової кладки. Можливо, також був змінений графік проведення поточних ремонтів на інших АЕС”, – зазначив експерт.
Джерело в одній з генкомпаній повідомило “Інтерфаксу”, що на зниження споживання газу впливає і зростання частки вугільної генерації у виробництві електроенергії. За його словами, сьогодні кон’юнктура на ринку вугілля більш вигідна, ніж газу. Наприклад, ВАТОГК-2” вже повідомило, що від початку року дещо поліпшило структуру паливовикористання за рахунок заміщення неефективної старої газової генерації більш маржинальною вугільною.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас