США вперше за 40 років відправили сиру нафту на експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вперше за 40 років відправили сиру нафту на експорт

Енергетика
3164
США вперше за 40 років відправили сиру нафту на експорт, пише The Wall Street Journal. Пізно вночі 30 липня танкер BW Zambesi під прапором Сінгапуру вийшов з порту Техас-Сіті у напрямку до Південної Кореї. Вартість 400 тис. барелів нафти на борту танкера оцінюється у $40 млн.
За даними видання, відправлення неочищеної нафти до Південної Кореї стало можливе завдяки зусиллям двох енергетичних компаній, адвокатів, які знайшли лазівку в американському законодавстві, і безпрецедентному “​​бурильному буму” в США.
Офіційно експортна політика США поки що не змінилася, але “попереднє” відправлення нафти до Південної Кореі може стати “клином, який дозволить відкрити двері”, заявив газеті заступник голови ради директорів консалтингової компанії IHS CERA Деніел Єргін.
Раніше повідомлялося, що в червні 2014 року компанії з США вперше за останні 40 років отримали право відправляти на експорт за межі Північної Америки не лише нафтопродукти, а й сиру нафту. Міністерство торгівлі США дозволило експортувати паливо працюючим в Техасі Pioneer Natural Resources та Enterprise Product Partners.
Йдеться про експорт так званої надлегкої нафти або конденсату, що утворюється в сланцевих родовищах. Якість цієї сировини така висока, що вже після мінімальної обробки її можна використовувати як паливо.
Саме ця обставина дозволила американському Мінторгу обійти прийнятий у середині 1970-х років закон про енергетичну політику та енергозбереження. Формально ніякої зміни політики не сталося: експорт сирої нафти за межі Канади і Мексики як і раніше під забороною, а Pioneer Natural Resources та Enterprise Product Partners постачатимуть на міжнародний ринок не сировину, а нафтопродукти. За даними WSJ, в найближчі місяці обсяг поставок може бути доведений до 3 млн барелів на добу.
Заборона на експорт з США сирої нафти була прийнята після оголошеного в 1973 році арабськими країнами ембарго на поставки нафти державам, які надали підтримку Ізраїлю в конфлікті з Сирією та Єгиптом, і стрибка світових нафтових цін. Зараз нафта експортується за спеціальними ліцензіями лише до Канади і Мексики.
Американські нафтові компанії, такі як ExxonMobil, Chevron та ConocoPhillips, давно домагаються зняття заборони на експорт нафти, оскільки це має значно підняти їх доходи. Протистоять їм нафтопереробні компанії – заборона на експорт сировини дає їм змогу дешево купувати нафту на внутрішньоамериканському ринку.
Однак останніми роками позиції прихильників скасування закону сорокарічної давності помітно зміцнилися. Обсяги видобутку нафти в США, що знижувалися протягом майже трьох десятиліть, у 2008 році почали активно зростати, внаслідок чого залежність країни від імпорту енергоносіїв з 60% у 2005 році скоротилася до менш ніж 30% до початку 2014 року. Минулого року видобуток нафти в США вперше перевищив імпорт, а, за прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, США у 2015 році обженуть за обсягами виробництва нафти і Росію, і Саудівську Аравію.
Президент США має право знімати заборону на продаж нафти “в національних інтересах”. Аналітики IHS дійшли висновку, що зняття застарілого ембарго збільшить надходження в американський бюджет на додаткові $1,3 трлн з 2016 до 2030 року.
На початку липня 2014 року стало відомо, що Євросоюз в рамках поточних торгових переговорів з США домагається, щоб Вашингтон зняв обмеження на експорт газу і сирої нафти.
ЄС аргументує свої дії тим, що нестабільність на сході Європи може призвести до припинення постачання нафти і природного газу з Росії. “Нинішня криза в Україні підтверджує делікатність ситуації, з якою стикається ЄС щодо енергетичної залежності”, – йдеться в документі Єврокомісії, який потрапив до The Washington Post.
Витік даних стався напередодні чергового раунду консультацій щодо створення трансатлантичної зони вільної торгівлі (Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства, TTIP). Торговий представник США відмовився коментувати ситуацію, пояснивши це тим, що робити висновки ще зарано. Як випливає з документа, Євросоюз хоче, щоб США взяли на себе “тверде зобов’язання, яке гарантуватиме вільний експорт нафти і газу”.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас