Після програшу в Гаазі на $50 млрд, у РФ хочуть відмовитися від деяких міжнародних договорів - вони "не відповідають російському праву" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після програшу в Гаазі на $50 млрд, у РФ хочуть відмовитися від деяких міжнародних договорів - вони "не відповідають російському праву"

Світ
3970
Москва після юридичної поразки у “справі ЮКОСа” в Третейському суді Гааги може денонсувати частину міжнародних договорів, які “не відповідають російському праву”. Провести ревізію документів, підписаних владою РФ в різні роки, запропонував заступник голови комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Костянтин Добринін.
“Зараз в терміновому порядку необхідно провести ревізію всього масиву укладених міжнародних договорів, хартій, конвенцій на предмет виявлення їхньої відповідності нашому праву, їхню необхідність і актуальність для країни, а також можливого нанесення шкоди у разі їх застосування в майбутньому, щоб згодом виробити рекомендації щодо їхньої можливої ​​денонсації”, – заявив сенатор, коментуючи дії, які слід вжити Росії після оголошення рішення, за яким екс-акціонери ЮКОСа мають отримати з Москви 50 мільярдів доларів.
Заступник голови комітету Ради Федерації вважає абсурдним рішення суду обгрунтувати свій вердикт порушенням статті Енергетичної хартії ЄС, яка була підписана Росією в 1994 році, але так і не була ратифікована. Разом з тим, на його думку, слід підняти питання “якості правової позиції РФ і роботи юридичних консультантів, які представляли інтереси країни”.
“Зважаючи на значущість справи та її наслідки для Росії, можливо, нам варто переглянути процедури відбору та наймання юридичних радників, а також визначити оптимальну юридичну стратегію країни”, – підкреслив він, не виключивши, що для цього можуть знадобитися законодавчі корективи.
Костянтин Добринін вважає, що “не можна, визнаючи позивачів такими, що допустили незаконні дії… стягувати на їхню користь з держави астрономічні суми”.
Раніше стало відомо, що Росія програла судовий процес, що тривав майже десять років, ініційований екс-акціонерами ЮКОСа. Третейський суд в Гаазі фактично визнав нафтокомпанію експропрійованою й оцінив втрати її колишніх акціонерів у близько 50 млрд доларів. Серед іншого Росія має сплатити витрати судового процесу у розмірі 65 млн доларів. За рішенням суду, осквльки присуджена “значна сума”, у Росії є час на виплати до 15 січня 2015 року, після чого почнуть нараховуватися відсотки.
У заяві Мінфіну РФ, що розміщена на сайті відомства, наголошується, що висновки судової інстанції суперечать висновкам складів двох палат Європейського суду з прав людини. Як нагадали в Мінфіні, ЄСПЛ постановив, що ЮКОС скоїв ухилення від сплати податків, у керівництві компанії знали про порушення, а саме кримінальне переслідування в РФ не мало політичного характеру.
Голова МЗС РФ Сергій Лавров підкреслив, що судовий процес поки не завершений. “Передбачені апеляції, і російська сторона, а також ті відомства, які представляють Росію в цьому процесі, будуть використовувати всі наявні правові можливості для відстоювання своєї позиції”, – підкреслив він (цитата за ІТАР-ТАРС).
Відзначимо, 29 липня голова ради директорів “Роснефти” Олександр Некипелов припустив в ефірі телеканалу “Дощ”, що Росія не платитиме за позовом. Тим часом досі в Росії в більшості випадків погоджувалися виконати іноземні судові рішення, якщо справа не політизована і немає виняткових підстав для відмови. За статистикою Вищого арбітражного суду, у 2013 році розглянуто 158 заяв про приведення у виконання рішень іноземних судів та іноземних арбітражних рішень, з яких близько 80% задоволено.
Судовий процес розпочався в 2005 році. У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований (випущений на свободу в грудні 2013 року). Наприкінці 2004 року через аукціон за 263 млрд рублів (9,3 млрд доларів на той момент) був проданий основний актив ЮКОСу, “Юганскнефтегаз” (зараз належить “Роснефти”).
У липні 2013 року ЄСПЛ ухвалив інше рішення у справі ЮКОСа, яке влада Росії не квапиться виконувати. Суд у Страсбурзі постановив виплатити екс-голові компанії Михайлу Ходорковському 10 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди та іще 15 тисяч євро з метою відшкодування судових витрат. Це рішення було винесено за першою кримінальною справою проти підприємця, за підсумками якої він отримав дев’ять років колонії за звинуваченням у шахрайстві й ухиленні від сплати податків у 2005 році. РФ погодилася виплатити Ходорковському компенсацію, однак поки що цього не зробила, посилаючись на те, що у відомства немає реквізитів рахунку бізнесмена, на який можна було б перевести гроші.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас