Лише кожен третій молочний завод України відповідає нормам ЄС - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лише кожен третій молочний завод України відповідає нормам ЄС - експерт

Аграрний ринок
556
З працюючих в Україні 266 молокопереробних заводів, близько третини відповідають вимогам Європейського союзу, тому в перспективі зможуть отримати право поставляти свою продукцію на європейський ринок. Таку оцінку висловив генеральний директор “Центру підвищення ефективності в тваринництві” Микола Бабенко.
“З 266 молокопереробних заводів, що працюють в Україні, третина вже сьогодні на належному рівні і за оснащенням, і за регламентами роботи відповідає вимогам ЄС. Тому хвилюватися тут майже немає підстав – вони без проблем пройдуть аудит і будуть підтверджені як такі, що можуть виробляти продукцію за євронормами”, – сказав Бабенко.
За його словами, перший візит європейських ветеринарів, намічений на кінець вересня 2014 року на українські молокопереробні заводи з метою проведення аудиту на предмет їхньої відповідності стандартам Євросоюзу, матиме ознайомлювальний характер.
“Перший візит місії Гендиректорату Європейської комісії САНКО, швидше за все, буде носити ознайомлювальний характер. Під час нього фахівці нададуть свої рекомендації вітчизняним переробникам, і надалі будуть контролювати їх виконання і дотримання”, – сказав експерт.
Н. Бабенко зазначив, що у вересні фахівці ЄС інспектуватимуть в Україні тільки молокопереробні підприємства, хоча раніше Міністерство аграрної політики та продовольства повідомляло, що європейські ветеринари також відвідають підприємства вітчизняних виробників м’яса. Разом з тим, експерт повідомив, що найбільші претензії з боку інспекторів САНКО можуть стосуватися не процесу переробки молока в Україні, а якості сировини.
“Поліпшення якості молока – процес, який забирає набагато більше часу. Тому, очевидно, це питання вимагатиме більш ретельного розгляду, і знадобиться не один візит європейських експертів”, – пояснив Бабенко.
На його думку, умови утримання худоби в Україні, його відгодівля й ветеринарний догляд за ним вимагають негайного перегляду, тому що значно відстають від європейських стандартів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас