Система білінгу "Київстара" визнана судом незаконною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система білінгу "Київстара" визнана судом незаконною

Особисті фінанси
6115
Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації виграла в столичному окружному адміністративному суді справу за позовом компанії “Київстар”.
Оператор намагався оскаржити розпорядження регулятора від 29 травня, яке зобов’язувало компанію усунути допущене порушення ліцензійних умов. Полягало воно в тому, що “Київстар”, як було встановлено під час позапланової перевірки, використовує для тарифікації послуг pre-paid білінгову систему Comverse, яка в Україні належним чином не сертифікована. Обладнання, яке працює в мережах загального користування, має в обов’язковому порядку пройти сертифікацію в центрах, схвалених Держспецзв’язку. “Київстар” же надав на нього документ, отриманий у Державному сертифікованому центрі синтетичних миючих засобів та виробів електронної техніки. Він до цього списку не входить.
До того ж обладнання Comverse було сертифіковано самим же постачальником як обчислювальна техніка, а не як система для надання телеком-послуг, що теж неприпустимо. Документ не містив затребуваних даних про використання програмного забезпечення в білінговій системі.
НКРЗІ наказала “Київстару” усунути порушення до грудня цього року. За новим сертифікатом “Київстар” вже звернувся.
Нагадаємо, в травні 2014 р. НКРЗІ під час двох перевірок звинуватила у незбереженні особистих даних абонентів і компанію “МТС Україна”. За словами екс-голови Нацкомісії Петра Яцука, мережеві послуги, надані деяким абонентам кримської мережі МТС, управлялися обладнанням, що знаходиться в РФ. Як наслідок росіяни могли прослуховувати дзвінки і визначати номери. Крім того, міжнародні оператори могли отримувати інформацію про місцезнаходження абонентів МТС в Криму. Старий склад НКРЗІ хотів позбавити МТС ліцензії за повторне порушення, але був знятий в. о. президента Олександром Турчиновим в середині травня. Новий склад регулятора на чолі з Андрієм Семенченком вирішив пом’якшити санкції і зобов’язав “МТС Україна” до грудня 2014 р. ухвалити заходи щодо посилення захисту даних спільно з виробниками обладнання.
Новий склад НКРЗІ розглядав також і результати перевірки “Київстару”, здійсненої попередньою комісією. Семенченко приблизно в той же час публічно заявив, що не лише мережа “МТС Україна” може піддаватися впливу ззовні, а й інфраструктура інших компаній – “Київстару” й “Астеліта” (life:)). Однак ніякої конкретної інформації з цього приводу голова НКРЗІ не надавав. Представники “Київстару” раніше стверджували, що під час перевірки мережі компанії серйозних порушень не виявлено.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас