Останні новинки на ринку нерухомості: маленькі квартири у фаворитах, більше будують на Заході України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останні новинки на ринку нерухомості: маленькі квартири у фаворитах, більше будують на Заході України

Нерухомість
1949
Політичні та економічні бурі вилились у штиль для українського ринку нерухомості. Аналітики відмічають спад продажів, а ті угоди, які усе ж відбуваються на ринку, носять радше інвестиційний характер. Однак через усе жорстокіші військові зіткнення на Сході, скоро невигідними стануть і вони.
Західні регіони перехопили лідерство
За результатами 1 кварталу 2014 р., обсяги зданих в експлуатацію будинків найбільшими виявились у західних областях: Івано-Франківській та Львівській. “Там обсяги введеного в експлуатацію житла виросли у 2-2,5 рази. У перерахунку на тисячу жителів основні регіони – це Івано-Франківська, Київська та Закарпатська області, які демонструють лідерство перед середнім значенням по Україні – 51,8 м2 на 1000 жителів у в 1 кварталі 2014 р. Окрім того, сильно обганяє Київ – це 64 м.”, – відмічає старший аналітик Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.
Цікава тенденція постала і в Києві та Київській області. “Раніше було переважання введення в експлуатацію житла по Києву і відставання Київської області. Але у зв’язку із останніми подіями 2014 року ми спостерігаємо зворотну тенденцію, коли обсяг введеного в експлуатацію житла у області фактично у два рази перевищує обсяг у Києві”, – порівняв експерт.
Змінилась і площа запропонованих проектів – середній розмір квартир у порівнянні з попереднім роком став меншим, не в останню чергу через зменшення купівельної спроможності українців. Так, за фактичними даними, в 1 кварталі 2014 р. відносно аналогічного періоду 2013 р. середня площа квартир скоротилася з 89,2 м2 до 81,3 м2, при цьому: однокімнатної квартири – з 50,3 м2 до 47 м2; двокімнатної – з 77,5 м2 до 75,3 м2; трикімнатної – з 112,2 м2 до 111,5 м2.
“По кількості кімнат також спостерігається тенденція до зменшення. Якщо у 2012-2013 році одно-, дво- і трикімнатні квартири вводились в експлуатацію в приблизно рівних кількостях, то в 2014 році однокімнатні квартири займають практично половину усіх прийнятих в експлуатацію квартир – 51%. Двокімнатні займають 22%, трикімнатні – також 22%”, – додав Олійник.
Також експерт зауважив переорієнтацію покупців житлової нерухомості із вторинного ринку на первинний. “Це говорить перш за все про те, що кількість новобудов переважає усі попередні періоди, і крім того росте довіра населення до новобудов через скорочення термінів введення у експлуатацію”, – пояснив він.
Інвестувати – не інвестувати?
Відсоток інвестиційних угод на українському ринку нерухомості зараз складає близько 20%. У порівнянні з попереднім роком, частка таких угод виросла на 5-7%, відмічає керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Віктор Оборський.
“Нерухомість у певних випадках є альтернативним інструментом інвестування. Зараз ми бачимо відсоток таких угод на рівні 20%. Але можна казати про те, що ринок нерухомості зупинився”, – розповів експерт.
В той же час керівник комітету з інформаційних технологій і аналітики АФНУ Едуард Бразас переконаний що зараз нерухомість – далеко не найкращий вибір для вкладання грошей. “Хто може з упевненістю сказати, що через місяць військові дії закінчаться або не закінчаться? Чи розкрутиться економіка через рік, чи ні? Зараз така ситуація, коли взагалі не зрозуміло, що далі буде. І в такій ситуації краще сидіти у високоліквідних активах і нерухомість до таких не відноситься. Для продажу нерухомості потрібні певні умови, час, тощо. Водночас гроші з депозиту зняти важче, але тим не менш, більш реально це зробити досить швидко. Золото продати також можна швидше, ніж нерухомість. Тому зайти в нерухомість, яка приносить дохід, можна, але ціни на нерухомість поки що такі, які за європейськими мірками дають хорошу дохідність, а по нашим – слабку. Плюс сама по собі нерухомість – низько ліквідний актив, тому інвестувати в нерухомість варто тільки якщо це четверта чи п’ята пачка грошей, яку теж кудись треба потратити”, – пояснив експерт. І найближчим часом ситуація на ринку залежатиме на політиці більше, ніж на будь-чому іншому.
“Нерухомість вторинна, по відношенню навіть не просто до політики, а і до економіки. Якщо з нею (економікою – ред.) усе добре, тоді ціни ростуть, квартири продаються, знімаються, вакантність низька. Це означає, що усе добре в країні. Сьогоднішні показники нерухомості – яскраве відображення того, що в країні усе не добре. Попиту на офісну нерухомість практично немає. Нові фірми не відкриваються, бізнес не розвивається, торговельна нерухомість також поступово збільшує вакантність. Найактивніша частина нашої економіки – торгівля, – і та слабко розвивається”, – розповів Бразас.
“Ціна на одну й на іншу нерухомість (оренда і продаж) поступово знижуються, тому що усі уміють рахувати свою дохідність. Звільнилось досить багато приміщень та квартир на початку року, оскільки багато хто поїхав із великих міст через брак роботи. Відповідно, це все показники того, що з економікою усе погано. Чому? Бо погано з політикою, одне на інше накладається. Тому спершу має запрацювати економіка, і за нею вже підтягнеться нерухомість, не навпаки”, – підсумував аналітик.
Цінові прогнози
На вторинному ринку в Києві ціни залишились на тому ж рівні, а у тих містах, в яких зараз депресія, відповідно, ціни посунулись, відмічає Віктор Оборський. “На первинному ринку ціни в гривні підтягнулись, адже інвестори бачать свою капіталізацію і свої повернення у доларах, тому рано чи пізно ціни на такі об’єкти підтягнуться у відповідність із курсом 12 грн./$. Але це буде відбуватись повільно, природнім шляхом”, – прогнозує він.
На думку Едуарда Бразаса, продавці будуть намагатися утримувати ціни, або скидати їх досить низькими темпами, оскільки ситуація на ринку дуже в’яла. “Але я думаю, що ціни будуть падати, тому що на сьогоднішній день з точки зору продажів усе не райдужно. Інше питання, що більшість угод у нас є альтернативними: люди продають квартири, аби купити собі щось взамін. Тому ціна конкретної угоди не така важлива, більш важливе те, що людина може купити взамін і ці пропорції десь приблизно зберігаються. Але з точки зору конкретних угод вони будуть знижуватись. І ті люди, яким дійсно треба продати нерухомість, аби отримати гроші, змушені будуть поступатися”, – переконаний Бразас.
Поліпшити ситуацію зможе повернення іноземного капіталу в Україну. “З поверненням в Україну іноземного банківського сектора, підвищенням ділової активності можна очікувати зниження іпотечних ставок і відновлення активності девелоперів на ринку розвитку житлової нерухомості”, – зазначив Костянтин Олійник. Поки що ж більшість девелоперів заморозили свої проекти і чекають кращих часів.
Своє очікуване відродження ринок нерухомості прогнозовано почне із торговельних та житлових об’єктів. Чому? Тому що найперші людські потреби – це дах над головою та задоволення базових потреб на кшталт їжі та одягу. Однак, болючу тему про доступність житлової нерухомості політики та чиновники поки що оминають, мов небезпечний риф, на якому можна і затонути.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас