"Третя хвиля" санкцій втопила російський рубль - Газета.Ru — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Третя хвиля" санкцій втопила російський рубль - Газета.Ru

Валюта
15477
Очікування третього пакету санкцій з боку Заходу вивело російських інвесторів з рівноваги. Під час торгів у вівторок курс рубля, а також фондові індекси опустилися до значень травня 2014 року. Надати підтримку російським ринкам можуть хіба що високі ціни на нафту й політика Центробанку, який нещодавно підняв ключову ставку, відзначають аналітики.
Російський рубль продовжує слабшати по відношенню до основних світових валют. Під час ранкових торгів у вівторок курс євро з розрахунком tomorrow (EURRUB_TOM) вперше з 13 травня 2014 року перевищив позначку 48 руб. Про це свідчать дані Московської біржі. Долар також зміцнився по відношенню до російського рубля, пробивши позначку 37,5 руб.
Внаслідок такого тиску на рубль з боку продавців Центробанк був змушений знову підвищити офіційний курс валют, встановлений на завтра.
Офіційний курс євро до рубля, встановлений ЦБ на середу, виріс на 38,36 коп., до 47,86 руб., курс долара піднявся на 28,82 коп., до 35,63 руб. за долар.
Вартість бівалютного кошика збільшилася порівняно з показником на вівторок на 33 коп., і становить 41,14 руб.
Основними причинами ослаблення рубля залишаються конфлікт в Україні, а також очікування нових санкцій з боку ЄС, відзначають аналітики.
«Рубль, не маючи іншої підтримки, окрім стабільно високих цін на нафту (барель Brent сьогодні коштує більш ніж $108), під тиском геополітики продовжить спадний рух проти долара і євро, – каже «Газеті.Ru» заступник директора аналітичного департаменту «Альпарі» Дар’я Желаннова. – Нещодавнє підвищення ключової ставки російським Центробанком, як би суперечливо воно не виглядало з точки зору темпів економічного зростання, в перспективі може надати деяку підтримку курсу національній валюті. І все ж вирішальним фактором зараз є рішення ЄС щодо санкцій. Є підстави вважати, що здоровий глузд і інтереси бізнесу все ж переважать політичні амбіції і тиск з боку США».
Російські фондові індекси також продовжують оновлювати локальні мінімуми, опустившись до рівнів початку травня. Під час торгів у першій половині дня індекс ММВБ (MICEX) на Московській біржі опустився до рівня 1357,84 пункту. Індекс РТС вперше від початку травня 2014 року впритул наблизився до позначки 1200 пунктів, кілька разів спробувавши пробити цей рівень.
На відкритті торгів російські індекси спробували почати зростати. У перші хвилини індекс ММВБ підвищився на 0,19% і становив 1364,52 пункту. Індекс РТС збільшився на 0,14%, до 1210,47 пункту, свідчать дані Московської біржі.
Проте спроба відіграти спадну тенденцію, що тривала останній тиждень, закінчилася нічим, і біржові індекси почали оновлювати локальні мінімуми.
Втім, до 13.00 мск покупцям вдалося перехопити ініціативу у продавців, і індекси знову почали зростати. Станом на 14.25 мск індекс ММВБ збільшився на 0,72%, сягнувши позначки 1372,58 пункту. Індекс РТС піднявся на 0,15%, до 1210,60 пункту.
У лідерах зростання сьогоднішнього дня перебувають акції металургів. Звичайні акції «Северстали» зросли на 2,31%, зростають і звичайні акції “Норнікеля” (+1,42%). Також зростають акції нафтових компаній: «Газпром» (+0,17%), «Роснефть» (+0,88%), «ЛУКОЙЛ» (+0,89%), «Сургут Нафтогаз» (+1,32%).
Невдало почався день для акцій ВТБ і Сбербанку. На початку дня цінні папери ВТБ, а також звичайні і привілейовані акції Сбербанку почали знижуватися на тлі чуток про можливі санкції з боку ЄС. У результаті станом на 14.44 мск акції ВТБ впали на 0,3%, до 0,039 руб. за акцію. А ось Сбербанку вдалося відіграти ранкове падіння. Станом на 14.44 мск його звичайні акції додали 0,32% і сягнули позначки 73,12 руб.
«Сьогодні в центрі уваги інвесторів залишаються можливі санкції третього рівня. Ми очікуємо, що учасники ринку будуть проявляти обережність, а може, й закривати позиції. Крім того, додатковим джерелом обережності стануть очікування протоколів FOMC і даних щодо ВВП США (і те й інше – завтра), – говорить аналітик ФГ БКС Марк Бредфорд. – Однак ми очікуємо, що більш широкі санкції у фінансовій, оборонній та енергетичній сферах, запропоновані Європейською комісією минулого тижня, будуть вводитися поступово і будуть обмежені в масштабах, щоб знизити вплив негативних економічних наслідків для ЄС, а також через небажання заганяти Москву в кут».
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас