"Нафтогаз" вимагає від Газпрому перегляду контракту на транзит газу - з 2009 до 2019 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вимагає від Газпрому перегляду контракту на транзит газу - з 2009 до 2019 року

Енергетика
1578
“Нафтогаз України” вимагає від Газпрому переглянути контракт, в якому прописані обсяги та умови транзиту природного газу через територію України з 2009 до 2019 року.
“Ми направили у ВАТ “Газпром” лист з вимогою змінити транзитний контракт. Цей процес вже розпочато”, – заявив голова правління українського холдингу Андрій Коболєв в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.
Він не став розповідати про всі пропозиції щодо перегляду договору, але зазначив, що “Нафтогаз” хоче внести певні зміни в методику обліку газу.
Раніше Коболєв не виключав, що у разі відмови Газпрому від переговорів щодо зміни транзитного контракту “Нафтогаз” може звернутися до Стокгольмського арбітражу.
Голова “Нафтогазу” також розповів про складнощі, які можуть виникнути після введення в експлуатацію газопроводу “Південний потік”. За його словами, транзит газу через територію України може скоротитися до 60 млрд куб. м.
“Газопровід забере з українського транзиту потенційно до 60 млрд куб. м газу. Зараз цей транзит уже 86. Раніше він був 110-120. Тобто, він вже впав через “Північний потік”“, – зазначив Коболєв.
Після будівництва ще й “Південного потоку” Україна може опинитися в дуже складному становищі, сказав він, відзначивши, що «головна проблема тут – відсутність партнерів”.
“Наведу цікаву цифру. Зараз українську ГТС можна оцінювати в проміжку від $25 до 35 млрд. Якщо не буде транзиту, ця цифра буде менша – мабуть, вдвічі”, – поскаржився Коболєв.
Нагадаємо, що 4 липня 2014 року Верховна рада прийняла в першому читанні закон про реформу НАК “Нафтогаз України”, відповідно до якого саму ГТС і підземні сховища газу пропонується залишити у власності держави, але управління системою передати окремій компанії-оператору. Передбачається, що 49% акцій новоствореного АТ отримають газотранспортні компанії з країн – членів ЄС і США.
“Південний потік” – глобальний інфраструктурний проект Газпрому з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи. Перші поставки газу газопроводом повинні розпочатися в кінці 2015 року. На проектну потужність газопровід вийде в 2018 році.
Морська ділянка газопроводу “Південний потік” пройде по дну Чорного моря від компресорної станції “Російська” на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки становитиме більш ніж 930 км, максимальна глибина – більш ніж 2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 тис. 455 км пройде територіями Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас