Microsoft може поховати смартфони Nokia — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Microsoft може поховати смартфони Nokia

Технології&Авто
1797
Американська Microsoft може перестати використовувати назву Lumia для позначення смартфонів. Така сама доля може спіткати й інші бренди, під якими Nokia раніше продавала свої мобільні пристрої.
Мобільний бізнес Nokia софтверний гігант придбав у квітні цього року. За умовами операції Micrososft може використовувати бренд Lumia у своїй продукції 1,5 року.
Проте американська компанія може прибрати його і інші фірмові імена Nokia з позначення мобільних телефонів вже в недалекому майбутньому, про що повідомляють низка ЗМІ.
Зокрема, портал DigiTimes пише, що слідом за найбільшими звільненнями в історії Microsoft перейменує смартфони Lumia і прибере з назв продуктів слова Asha, Nokia X і Series 40. Якщо це відбудеться, легендарний бренд Nokia остаточно покине ринок мобільних телефонів.
Сатья Наделла не в захваті від купівлі Nokia
Діючий генеральний директор Microsoft Сатья Наделла виявився не в захваті від купівлі мобільного бізнесу Nokia, зробленої його попередником Стівом Балмером.
Крім того, Наделла не збирається йти у напрямку інтеграції апаратного та програмного забезпечення, чого хотів Балмер, а замість цього має намір зробити акцент на розвиток хмарних і мобільних технологій.
Експерти вважають, що активи Nokia, включаючи спеціалістів, технології та патенти, не допоможуть Microsoft в її новій стратегії, тому американська корпорація розвиватиме мобільний бізнес без допомоги фінського бренду.
Microsoft намагатиметься повернути “мобільники” до прибутку
Раніше повідомлялося, що Microsoft планує зробити свій підрозділ, що виробляє мобільні телефони, беззбитковим протягом найближчих двох років. Такі плани озвучила компанія, відзвітувавшись про квартальні результати.
Прибуток найбільшого виробника програмного забезпечення в світі в IV кварталі фінансового року зменшився на 7%, в ​​основному через приєднання фінського піонера мобільного зв’язку, що намагається втриматися на плаву.
Фінансовий директор Microsoft під час телефонної конференції з аналітиками повідомив, що компанія планує скоротити витрати Nokia на $1 млрд і вивести компанію зі збитків до 2016 фінансового року, що закінчується в червні 2016 р.
Загальна виручка американської компанії за звітний період збільшилася на 17% до $23,38 млрд при прогнозі аналітиків на рівні $23 млрд. Прибуток становив $4,61 млрд, або 55 центів на акцію, проти $4,96 млрд, або 59 центів на акцію, рік раніше. Аналітики Уолл-стріт в середньому вважали, що прибуток зросте до 60 центів на акцію.
В цілому керівництво Microsoft позитивно оцінює роботу групи Phone Hardware. За звітний квартал було продано 5,8 млн смартфонів під брендом Lumia і 30,3 млн решти апаратів, включаючи звичайні стільникові телефони.
Усього група Devices & Consumer Division, до якої входить підрозділ Phone Hardware, виручила за квартал $10 млрд, що відповідає річному зростанню квартальної виручки на 42%.
Nokia зітхнула з полегшенням
Тим часом Nokia позбулася збитків, після того як продала підрозділ з випуску мобільних гаджетів. Тепер фінський вендор будує оптимістичні плани на майбутнє у сфері телекомунікацій. За звітом Nokia у II кварталі 2014 р. чистий прибуток компанії становив 2,51 млрд євро, або 0,61 євро у розрахунку на акцію, проти збитку 266 млн євро, або 0,06 євро на акцію, зафіксованого рік раніше.
У минулий звітний період, завдяки оформленій в квітні цього року угоді з Microsoft, фінський виробник приплюсував до прибутку 3,2 млрд євро.
Якщо не розглядати дохід від передачі активу, Nokia все ще перебуває в мінусі: у квітні-червні скоригований збиток вендора сягнув 26 млн євро проти грошових втрат у 113 млн євро, отриманих за аналогічний період 2013 р. без урахування реалізації мобільних телефонів.
Виручка Nokia в річному численні впала з 3,16 до 2,94 млрд євро. Операційний прибуток піднялася з 12 млн до 284 млн євро.
Покинувши ринок мобільних пристроїв, Nokia сконцентрувалася на розробці та продажу телекомунікаційного обладнання. Цей бізнес, що розвивається в рамках підрозділу Nokia Solutions and Networks (NSN), на сьогодні приносить компанії більш ніж 90% виручки.
Конкурентами Nokia на цьому ринку є китайська Huawei Technologies та шведська Ericsson. Остання нещодавно відзвітувала про збільшення чистого прибутку з 1,47 млрд крон у II кварталі 2013 р. до 2,58 млрд крон ($377,6 млн) рік потому. Виручка впала на 1% до 54,8 млрд крон ($8,02 млрд).
У другій чверті 2014 р. маржа операційного прибутку в телекомунікаційному підрозділі Nokia становила 11%, що на 0,8 відсоткового пункту менше відносно торішнього значення. Аналітик Nordea Bank AB Самі Саркаміес прогнозував показник на рівні 8,2%, а також очікує маржу в розмірі 8,7% за підсумками 2014 р.
У самій Nokia стверджують, що виручка Nokia Solutions and Networks у другій половині року підніметься вгору (у II кварталі вона впала на 8%), а маржа операційного прибутку в цьому бізнесі буде перебувати на рівні 10% і більше в довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас