Банки щомісяця можуть перераховувати до бюджету 600-650 млн грн податку з доходів від депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки щомісяця можуть перераховувати до бюджету 600-650 млн грн податку з доходів від депозитів

Фондовий ринок
2271
З 1 серпня банківські установи будуть самостійно перераховувати суму утриманого податку до державного бюджету, при цьому не розкриваючи банківську таємницю, а податок буде поширюватися на всіх вкладників незалежно від суми депозиту і отриманого по ньому доходу.
Так, за підрахунками банкірів, в результаті введення податку на пасивні доходи громадян держбюджет може отримати до 4 млрд грн уже в 2014 році.
Як стверджує Олександр Нестеренко, заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку, додаткові надходження до держфонду від податку на депозити становлять 600-650 млн грн щомісяця.
Так, за даними НБУ, на 1 червня 2014 року в банківській системі було розміщено понад 420 млрд грн коштів фізичних осіб (в еквіваленті). Виходячи з середньої процентної ставки, яка сьогодні знаходиться на рівні 10-12% річних (з урахуванням ставок по залишках на поточних рахунках і більш низьких ставок в іноземній валюті), при збереженні поточних обсягів заощаджень громадян бюджет може щорічно отримувати від цього податку 6-7 млрд грн.
“Однак сьогодні ми спостерігаємо відновлення приросту обсягів термінових депозитів і залишків на поточних і карткових рахунках фізичних осіб. Якщо динаміка збережеться, це виллється в докризові обсяги приросту коштів фізосіб у банках, і обсяг зборів з податку на доходи за депозитами в перспективі року-двох може досягти 9-10 млрд грн”, – підраховує начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу Укрексімбанку Вікторія Грецька.
Прогнозів у таки само межах дотримується і голова правління банку “Надра” Дмитро Зінков. “Новий податок дозволить додати до бюджету близько 7 млрд гривень на рік”, – розповідає він.
Ця сума є досить значною для бюджету. Для порівняння, з податку на прибуток юросіб бюджет розраховував отримати лише в 7 разів більше. Однак введення податку може істотно відобразитися на ліквідності банківської системи.
Банкіри розходяться в думці про своєчасність введення даного податку. Так, якщо одні фінансисти вважають, що введення податку було неможливо уникнути, то інші вважають, що рішення передчасне.
“З введенням такого заходу можна було б почекати. В результаті політичних подій, які призвели до відтоку грошей з банківської системи, а також в результаті погіршення фінансового стану великої кількості банків, депозитний портфель банківської системи не в найкращому стані. Введення податку саме зараз може сповільнити процес оздоровлення”, – вважає начальник управління заощаджень і платежів UniCreditBank Ольга Шостак.
Такої ж думки дотримується і заступник голови Сбербанку Росії в Україні Ірина Князєва. “Не можна змінювати податкову базу протягом бюджетного періоду – а це, як правило, фінансовий рік. Крім того, не впевнена в доцільності введення додаткового оподаткування доходів у такий складний період для країни. Банківська система потребує суттєвої докапіталізації, джерелом якої в поточних умовах може бути тільки прибуток, а будь-які податкові відрахування будуть його істотно знижувати”, – нарікає вона.
Враховуючи, що такий податок буде зменшувати реальну прибутковість за вкладами для фізичних осіб, вкладниками це може бути сприйнято негативно. Але якщо розглядати даний податок як джерело наповнення бюджету, це є позитивним моментом, вважають у державному Ощадбанку.
“З одного боку, подібні нововведення з точки зору будь-якого клієнта ніколи не відбуваються “вчасно”. З іншого – ринок досить розвинений і накопичив як позитивний, так і негативний досвід, що вимагає певної трансформації. Введення податку на дохід від депозитів однозначно буде імпульсом для якісних змін попиту і поведінки клієнтів. Якими вони будуть – покаже час”, – резюмує Юрій Воронюк, директор департаменту продажів і розвитку мережі роздрібного бізнесу Промінвестбанку.
Не бачать проблеми у введенні нового податку та в PlatinumBank: “У нинішніх умовах я вважаю це рішення розумним”, – говорить заступник директора департаменту продажів і маркетингу банку Катерина Ладиженська.
Зауважимо, що податок на доходи по депозитах – звична практика для європейських держав, причому ставка цього податку в деяких країнах досягає 25-30%. В Україні цей податок давно передбачений чинним законодавством (Податковий кодекс), проте його ставка була встановлена на рівні 0%, а реальне запровадження з року в рік відкладалося.
Михайло Василенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас