США пресингують європейські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США пресингують європейські банки

Фондовий ринок
669
США посилюють регулювання банківського сектора. Під удар ФРС все частіше потрапляють європейські банки, в тому числі Deutsche Bank. Це може бути пов’язано зі спробами американців охолодити надто розігрітий ринок.
Плани з розширення Deutsche Bank в США можуть зіткнутися з перешкодами після отримання суворого попередження від Федерального резервного банку Нью-Йорка (підрозділ ФРС). Стандарти регулятивної звітності банку піднімають питання щодо його здатності пройти майбутні стрес-тести. Деякі акціонери раніше заявляли, що відчували занепокоєння, коли Deutsche Bank приступив до здійснення стратегії з нарощування бізнесу в США і посилення конкуренції з Уолл-стріт.
«Deutsche Bank повинен бути вкрай обережний у тому, що стосується регулятивних заходів у США», – заявив Інго Спейч з Union Investment, яка володіє 1% акцій банку.
Лист з Федерального резервного банку було направлено ще в грудні, але до преси потрапив лише минулого вівторка. У документі йшлося, що низькоякісна, неточна і ненадійна структура звітності банку вимагає значних поліпшень. Контролюючі органи та аналітики стурбовані тим, що в банку залишається все менше часу на те, щоб оптимізувати документацію: обов’язкове стрес-тестування призначено на 2016 рік.
Джерела, близькі до ФРС, повідомили Financial Times, що регулятор був особливо стурбований тим, чи зможе Deutsche Bank привести документацію в порядок до 2015 року, коли всі великі іноземні кредитні організації, що працюють в США, повинні будуть повідомити, як вони будуть дотримуватися нових, більш суворих правил регулювання банківської сфери. На думку аналітиків, зусилля з поліпшення звітності та впровадження нових правил – це складне завдання, що вимагає величезних інвестицій в технології, крім того, воно утримує увагу топ-менеджменту.
«Якщо судити з цієї записки, шанси Deutsche Bank пройти програму комплексної перевірки та аналізу достатності капіталу (CCAR) – стрес-тест ФРС США – виглядають сумнівно», – вважає аналітик Mediobanca Крістофер Уілер.
Американський підрозділ корпорації може бути змушений збільшити капітал для операційних ризиків, а також може бути заблокований для виплати дивідендів материнській компанії. «Це значною мірою вплине на їхній бізнес в США», – додав експерт.
Визнаючи недоліки в своїй системі, Deutsche Bank в 2010 році запустив програму вартістю €1 млрд, направлену на поліпшення звітності. «Ми працюємо над тим, щоб поліпшити наші системи контролю та управління, і прагнемо бути кращими у своєму класі. Програма постійно прогресує, але, як і будь-який амбітний системний проект, це багаторічна ініціатива», – заявив представник німецької організації.
Тиск збільшився для всіх іноземних банків в США, не лише для Deutsche Bank. Раніше в 2014 році стрес-тести на якісних підставах – через проблеми з внутрішнім контролем і моделями, а не через недостатність капіталу – не змогли пройти HSBC, Royal Bank of Scotland та Santander.
Втім, хвилювання ФРС щодо стану найбільших банків світу зрозуміло. Ще в січні керівництво ФРС, а також Федеральної корпорації зі страхування вкладів попередило американські банки і великі хедж-фонди про небезпеку виникнення нового пузиря на ринку позикових коштів для компаній зі сміттєвим кредитним рейтингом.
Особливу тривогу викликає ситуація навколо страхувань за борговими зобов’язаннями з використанням кредитного плеча (левередж) для компаній-боржників, обсяги яких у 2013 році сягали рекордного рівня $1,14 трлн, піднявшись на 72% порівняно з попереднім роком. Ступінь ризикованості цих позик також підвищується: середній обсяг боргів для компаній, що брали ці позики в 2013 році, був у 6,81 рази більше EBITDA (прибуток до вирахування витрат зі сплати відсотків, податків та нарахованої амортизації), що є найвищим показником з передкризового 2007 року.
Заява Федрезерву, основною функцією якого є здійснення контролю діяльності банків, але не інвестфондів, виглядає логічною.
За законом Додда – Франка, прийнятим у 2010 році, управління з контролю за грошовим обігом міністерства фінансів США, Федеральний резерв і Федеральна корпорація зі страхування вкладів є регуляторами, що підлеглі Комітету з фінансової стабільності, якому наказано виявляти і усувати потенційну загрозу фінансової кризи. У разі якщо регулятор виявляє критичні порушення, які можуть стати фатальними для кредитної організації під час фінансової кризи, керівництво ФРС зобов’язує банки в найкоротший строк усунути їх. В іншому випадку регулятор залишає за собою право обмежити низку операцій, а також заборонити вкладати гроші в активи з підвищеним ризиком.
Основною причиною зростання американських фондових індексів є зростання акцій, які цей індекс складають. Ціна акцій визначається ринком, або, в більш класичному розумінні, величиною попиту та пропозиції на ці акції.
Проте циклічна природа фондового ринку, а також часте повторення в історії подій, коли за досягненням нового історичного максимуму настає спад, змушує багатьох інвесторів припускати, що найближчим часом на американському ринку може розпочатися серйозна корекція.
У 2008 році корекція на американському фондовому ринку укупі з нестабільністю фінансового стану банків переросла у світову фінансову кризу, внаслідок якої розорилися декілька найбільших європейських і американських кредитних організацій.
Іделія Айзятулова, Олександр Орлов, Геннадій Лисоволк
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас