Гарячу воду в квартири Києва пообіцяли скоро повернути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарячу воду в квартири Києва пообіцяли скоро повернути

Особисті фінанси
4214
Тема відключення квартир від гарячої води схвилювала киян. Після вчорашньої публікації «Вістей» на цю тему редакцію просто завалили листами. «Я живу по вул. Печенігівській, 6. Нам два дні тому відключили гарячу воду «на невизначений термін». Нам що, знову на Майдан виходити?»- Пише Володимир Степанчук. «Роз’ясніть, будь ласка, ситуацію щодо правочинності відключення гарячої води. Чому порушуються права громадян? Адже більшість киян – відповідальні платники за комунальні послуги, серед яких і користування гарячою водою. А їм нахабно заявляють про якісь борги когось перед кимось», – обурюється Ірина. «Я не розумію, чому температуру гарячої води хочуть зменшити, за яким тарифом за неї платити», – написав нам Віталій Сергієнко.
Нагадаємо, як писали «Вести», «Київенерго» з метою економії залишила без гарячої води до середини жовтня (початку опалювального сезону), станом на вівторок, 1500 київських будинків. Вчора до ранку їх було вже 4336 – третина всіх будинків столиці! Як сказали в компанії, відключали необов’язково боржників, а просто так. Тим же, у кого гаряча вода залишиться, «Київенерго» запропонувала знизити її температуру. І це при тому, що тариф на гарячу воду підвищився з 1 липня більш ніж в 1,5 рази.
ВІДКЛЮЧЕННЯ ЗУПИНЯТЬ
Влада почала розрулювати ситуацію. За вирішення проблеми взявся особисто мер Віталій Кличко, в результаті чого кількість відключених будинків знизилася втричі. Про це нам розповів голова комісії з питань ЖКГ Київради Олександр Клюс. «У результаті активних дій мера ситуацію вдалося виправити. Якщо вчора вранці «Київенерго» відключила від гарячої води 4336 будинків – у всіх районах, крім Дарницького (його обслуговує Дарницька ТЕЦ), то у другій половині дня таких будинків залишилося 1500. І робота в цьому напрямку триває. Кількість відключених будинків зменшуватиметься щодня. Остаточно питання буде закрите, коли «Київенерго» розрахується за спожитий газ. Стільки ж вода буде не дуже гарячою», – розповів нам Клюс. У прес-службі «Київенерго» нам сказали, що раді, що сторонам вдалося домовитися.
Учора депутати Київради зустрічалися зі спірних питань з представниками тепловиробників. «Домовилися вирішити питання щодо виділення з держбюджету субвенцій на різницю між собівартістю послуг і тарифом, який діяв до 1 липня. Це більш ніж 1,6 млрд грн. Сподіваємося, що гроші надійдуть якомога раніше. Коли вони отримають гроші, зможуть розплатитися за борг перед «Газом України» (це 1,8 млрд грн), через який «Київенерго» обмежили подачу газу. Крім того, вони зможуть якісно підготуватися до холодів», – говорить Клюс.
За його словами, відключення від гарячої води незаконні. «За законом, тепловиробники мають право відключати лише тих споживачів, з якими у компанії укладені договори і які брали на себе зобов’язання вчасно платити за послуги. І відключати тільки за несплату. А у них договори – з жеками. На сьогодні такі договори укладено всього в двох з десяти районів Києва», – говорить Клюс.
ЗА ЩО МИ ПЛАТИМО
Київенерго опублікував структуру тарифів на гарячу воду і на опалення. З 25,10 грн, які з 1 липня ми платимо за 1 куб. м гарячої води, 3% іде на перевірку лічильників, 6% – витрати на комунальну послугу (послуги банку, утримання абонентської служби тощо), 7% – вартість електроенергії, 13% – оплата праці, 15% – вартість холодної води, 44% – плата за газ. Ще 12% – це якісь інші витрати.
Гарячі батареї з 1 липня (в опалювальний сезон) нам будуть обходитися з розрахунку 9,22 грн за 1 кв. м площі квартири в будинках без лічильників (таких будинків – основна кількість у Києві). З цієї суми 94% – це вартість теплової енергії, 6% – комунальна послуга. З 25 липня в Київраді розпочнуть роботу дві робочі групи, які вивчатимуть обгрунтованість тарифів на теплоносії і воду.
Іріна Касьянова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас