"Київстар" оцінює стартову ціну 3G-ліцензії у 660 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київстар" оцінює стартову ціну 3G-ліцензії у 660 млн грн

Фондовий ринок
929
АТ “Київстар” оцінює стартову ціну ліцензії на здійснення діяльності у стандарті зв’язку UMTS (3G) в 660 млн грн.
Про це повідомив директор з регуляторно-правового забезпечення “Київстар” Андрій Осадчук на прес-конференції.
Топ-менеджер оператора висловив сподівання, що конкурс на отримання ліцензій буде проведено до кінця року. При цьому, за його словами, важливо, щоб оператори отримали реальний радіочастотний ресурс, а не просто “папір”.
Говорячи про можливу вартість ліцензії, А. Осадчук зазначив, що раніше Міністерство оборони озвучило вартість конверсії в 1,998 млрд грн, і якщо цю суму поділити на трьох операторів-переможців (на конкурс будуть виставлені три ліцензії – ІФ), це й буде приблизна стартова ціна ліцензії.
“660 млн грн на оператора – це й має бути стартова ціна ліцензії”, – зазначив він.
У “Київстарі” вважають, що мобільні оператори не повинні бути прив’язані до Міноборони і чотири роки (такий строк назвало військове відомство для проведення конверсії – ІФ) залежати від нього.
“Операторів ставлять у залежність від Міноборони. Ми б хотіли, щоб оператори спільно укладали договори з відомством, а не окремо. НКРЗІ повинен стати нашим єдиним партнером, який буде отримувати гроші за ліцензії. І потрібно розуміти: чим більша буде плата за ліцензію, тим довше будуватиметься мережа”, – повідомив топ-менеджер оператора.
На його думку, всі витрати оператора на отримання доступу до радіочастотного ресурсу не повинні перевищити 1 млрд грн.
О.Осадчук позитивно оцінив висловлювання заступника глави адміністрації президента Дмитра Шимківа про те, що впровадження нових технологій зв’язку призведе до зростання ВВП країни. Водночас він відзначив, що такого ефекту можна досягти, лише здійснивши повне покриття зв’язком нового покоління всієї території України.
Крім того, він вважає, що український уряд повинен вивчити розрахунки Міноборони і, за можливості, внести корективи до них, щоб конверсію можна було провести ефективніше і швидше.
“Уряд повинен будувати стратегію не з логіки одноразового заробітку на вартості ліцензії, а з логіки побудови еко-системи, до якої увійдуть оператори, вендори, підрядники. Нам потрібно повторити успіх GSM. Це був економічний ривок не лише в секторі телекомунікацій, він вплинув і на інші сектори економіки”, – повідомив А. Осадчук.
Озвучуючи проблемні питання майбутнього конкурсу на 3G, топ-менеджер “Київстару” повідомив, що участь у ньому “Укртелекому” та “Інтертелекому” носитиме деструктивний характер. Також однією з проблем є те, що на сьогодні фактично немає сталості у складі НКРЗІ.
“Ризиковано запускати цей процес, коли поточний склад НКРЗІ може бути розпущений, а попередній склад оскаржує своє звільнення в суді”, – зазначив А. Осадчук.
Представник “Київстару” також додав, що під час проведення конкурсу дуже важливо створити рівні умови для всіх його учасників.
“Буде великою помилкою, якщо хтось не отримає ліцензію. Тоді тому операторові не залишиться нічого іншого як демпінгувати, і врешті-решт сподівання на стрибок галузі від впровадження 3G зваляться”, – підкреслив А. Осадчук.
Він ще раз висловив думку, раніше неодноразово озвучену “Київстаром”, що процеси впровадження зв’язку третього і четвертого поколінь мають іти паралельно. Для цього потрібно одночасно з проведенням конкурсу на 3G ввести принцип технологічної нейтральності.
Як повідомлялося, 23 липня президент Петро Порошенко розпорядився до 15 серпня вжити заходів щодо конверсії радіочастот для впровадження 3G. За його указом, тендер має бути проведений до 30 жовтня поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас